454
Φορώντας νικάμπ, μια γυναίκα μπαίνει σε σαλόνι ομορφιάς της Καμπούλ, όπου οι φωτογραφίες των προσώπων των γυναικών στη βιτρίνα έχουν σβηστεί με σπρέι | REUTERS/Jorge Silva

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 17:31
Φορώντας νικάμπ, μια γυναίκα μπαίνει σε σαλόνι ομορφιάς της Καμπούλ, όπου οι φωτογραφίες των προσώπων των γυναικών στη βιτρίνα έχουν σβηστεί με σπρέι
|REUTERS/Jorge Silva

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 17:31

Είναι η πιο οπισθοδρομική, μεσαιωνική και μισογυνική φονταμενταλιστική οργάνωση στον αραβικό κόσμο και, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, κάνει τα πάντα για να το επιβεβαιώσει. Το πιο πρόσφατο χτύπημα των Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών, είναι η διαταγή για το κλείσιμο όλων των κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής στη χώρα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου «Κακίας και Αρετής» των Ταλιμπάν είπε στο BBC ότι οι επιχειρήσεις γυναικείας αισθητικής έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν με τη διαταγή, ξεκινώντας από τις 2 Ιουλίου, όταν ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την πρωτοβουλία.

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία το 2021. Απαγόρευσαν σε έφηβες και γυναίκες να παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία, τις απέκλεισαν από τα γυμναστήρια και τα πάρκα, ενώ πιο πρόσφατα τις απαγόρευσαν να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης διατάξει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή, εάν σκοπεύουν να διανύσουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα. Οι περιορισμοί συνεχίζονται, παρά τη διεθνή καταδίκη και τις διαμαρτυρίες από γυναίκες, καθώς και από ακτιβιστές που μιλούν εκ μέρους τους.

Το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής ήταν μέρος ενός ευρέος φάσματος μέτρων που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν κατείχαν παλαιότερα ξανά την εξουσία, μεταξύ 1996 και 2001. Αλλά άνοιξαν και πάλι τα χρόνια μετά την Δυτική επέμβαση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το 2001.

Αντιδρώντας στο νέο κλείσιμο των καταστημάτων αισθητικής, μια Αφγανή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο BBC: «Οι Ταλιμπάν αφαιρούν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από τις Αφγανές. Παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Με αυτή την απόφαση στερούν πλέον τη δυνατότητα των γυναικών να εξυπηρετούν άλλες γυναίκες. Οταν έμαθα τα νέα, σοκαρίστηκα εντελώς».

«Φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα άλλο πολιτικό σχέδιο, εκτός από την εστίαση στα σώματα των γυναικών. Προσπαθούν να εξαλείψουν τις γυναίκες σε κάθε επίπεδο του δημόσιου βίου», συμπληρώνει η οργισμένη γυναίκα, εκφράζοντας την απόγνωση χιλιάδων ομοφύλων της.

Τα σαλόνια ομορφιάς παρέμειναν ανοιχτά ακόμη και μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια, μετά την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν, και οι φωτογραφίες γυναικών έξω από τα σαλόνια βάφονταν με σπρέι, για να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει εξηγήσει πώς οδηγήθηκε στην απαγόρευση, ή ποιες εναλλακτικές λύσεις, εάν υπάρχουν, θα είναι διαθέσιμες στις γυναίκες μόλις κλείσουν τα ινστιτούτα και τα κομμωτήρια.

Μια άλλη αφγανή γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι φίλες της επιβεβαίωσαν το κλείσιμο των κομμωτηρίων στην Καμπούλ και αλλού. «Είναι τα πιο πρόσφατα σοκαριστικά νέα για τις αφγανές γυναίκες», είπε στο BBC. «Βγήκα μια βόλτα έξω και είδα ότι όλα τα ινστιτούτα ομορφιάς στην περιοχή μου ήταν κλειστά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...