683
Μαχητές Ταλιμπάν κρατούν σημαίες του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» στην πρώτη επέτειο από την πτώση της Καμπούλ, σε δρόμο της πρωτεύουσας της χώρας | REUTERS/Ali Khara

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν έναν χρόνο από την επάνοδο στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 15:36
Μαχητές Ταλιμπάν κρατούν σημαίες του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» στην πρώτη επέτειο από την πτώση της Καμπούλ, σε δρόμο της πρωτεύουσας της χώρας
|REUTERS/Ali Khara

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν έναν χρόνο από την επάνοδο στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 15:36

Ημέρα αργίας κήρυξαν τη Δευτέρα 15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν προκειμένου να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της επιστροφής τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Στις 15 Αυγούστου 2021 οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν χωρίς μάχη την πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης αστραπή την οποία διεξήγαγαν σε όλη την επικράτεια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.

«Εκπληρώσαμε την υποχρέωση του τζιχάντ και απελευθερώσαμε τη χώρα μας», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νιαματουλάχ Χεκμάτ, ένας μαχητής Ταλιμπάν που είχε μπει εκείνη την ημέρα στην Καμπούλ, μερικές ώρες μόνο μετά τη φυγή από τη χώρα του καθαιρεθέντος προέδρου Ασράφ Γκάνι.

Η χαοτική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συνεχίσθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, με δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητους αμάχους να σπεύδουν προς το μοναδικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να φύγουν από τη χώρα με οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση.

Οι εντυπωσιακές εικόνες του πλήθους των ανθρώπων που καταλάμβαναν εξ εφόδου αεροπλάνα σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου σκαρφαλώνοντας πάνω τους ή που κρέμονταν από ένα φορτηγό αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού που ετοιμαζόταν να απογειωθεί, έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη.

Εκτός από την κήρυξη της ημέρας ως αργίας, δεν ανακοινώθηκε, σε πρώτο χρόνο, κάποιος επίσημος εορτασμός για την επέτειο, όμως η κρατική τηλεόραση έκανε γνωστό πως θα μεταδώσει ειδικά προγράμματα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Σε φυτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα πολλοί μαχητές Ταλιμπάν φαίνονται να έχουν βγει στους δρόμους της Καμπούλ κραδαίνοντας τα όπλα τους και τη σημαία του «Ισλαμικού Χαλιφάτου του Αφγανιστάν».

Ενα χρόνο μετά, ο οποίος χαρακτηρίστηκε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, οι Ταλιμπάν εκφράζουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι το κίνημά τους ασκεί σήμερα την εξουσία, κατά την ίδια πηγή.

«Οταν μπήκαμε στην Καμπούλ και όταν έφυγαν οι Αμερικάνοι, ήταν στιγμές χαράς», συνέχισε ο Νιαματουλάχ Χεκμάτ, μέλος πλέον των ειδικών δυνάμεων και αποσπασμένος στη φρουρά του προεδρικού μεγάρου.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι μισοί από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια. Για τους απλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η επιστροφή των Ταλιμπάν αύξησε σημαντικά τις δυσκολίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολύ γρήγορα και παρά την αρχική υπόσχεσή τους, οι νέοι αφέντες της χώρας σε μεγάλο βαθμό επέστρεψαν στην υπερσυντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ που είχε χαρακτηρίσει το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία, από το 1996 ως το 2001, περιορίζοντας πολύ τα δικαιώματα των γυναικών.

REUTERS/Ali Khara
«Μας τα άρπαξαν όλα»

Οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από πολλά δημόσια αξιώματα και απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες εκτός της πόλης τους.

Το Μάρτιο οι ισλαμιστές έκλεισαν και πάλι τα λύκεια και τα κολέγια για τα κορίτσια, μερικές ώρες μόλις μετά την επαναλειτουργία τους που είχε ωστόσο προαναγγελθεί από καιρό.

Στις αρχές Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε τις γυναίκες να φορούν στους δημόσιους χώρους ενδυμασία που να τις καλύπτει πλήρως, κατά προτίμηση την μπούρκα.

«Από την ημέρα που ήρθαν, η ζωή έχασε το νόημά της», δήλωσε η Ογκάι Αμάιλ, μια κάτοικος της Καμπούλ. «Μας τα άρπαξαν όλα, μπήκαν μάλιστα στον προσωπικό χώρο μας».

Μόλις το Σάββατο μαχητές Ταλιμπάν διέλυσαν βίαια μία πορεία γυναικών στην Καμπούλ –οι διαδηλώτριες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.

Μολονότι οι Αφγανοί αναγνωρίζουν πως υπάρχει μείωση της βίας με το τέλος του πολέμου μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλοί είναι αυτοί που πλήττονται από μια οξεία οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

«Οι άνθρωποι που έρχονται στα καταστήματά μας διαμαρτύρονται τόσο για τις υψηλές τιμές, ώστε εμείς οι έμποροι αρχίζουμε ακόμη και να απεχθανόμαστε αυτό που κάνουμε», είπε ο Νουρ Μοχαμάντ, ένας έμπορος της Κανταχάρ, στο νότιο Αφανιστάν, ιστορική κοιτίδα των Ταλιμπάν και κέντρο της εξουσίας τους.

Για τους ισλαμιστές μαχητές, ωστόσο, η χαρά της νίκης παραμερίζει την τρέχουσα οικονομική κρίση. «Είμαστε ίσως φτωχοί, ίσως να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όμως η λευκή σημαία του ισλάμ θα κυματίζει πλέον για πάντα στο Αφγανιστάν», τόνισε ένα μέλος φρουράς σε πάρκο της Καμπούλ.

REUTERS/Ali Khara

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...