Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής, και «μέχρι νεωτέρας», να φοιτούν σε πανεπιστήμια, μια απόφαση που ακολουθεί εκείνη που τις απέκλεισε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας», σημείωσε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, σε επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζιαουλάχ Χασίμι, επιβεβαίωσε την εντολή. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή σε πρώτο χρόνο, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η απαγόρευση ήρθε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες κορίτσια συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Πολλές από αυτές τις νεαρές κοπέλες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική ή να γίνουν μηχανικοί, μολονότι δεν τους επιτρέπεται πλέον η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι πιο ανεκτικοί. Σταδιακά, όμως, επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001), μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.
Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τον δημόσιο βίο και από την εκπαίδευση: στις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, έλαβε αυτήν την απόφαση.
Επιπλέον, οι γυναίκες έχασαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες εφόσον δεν συνοδεύονται από άρρενα συγγενή τους, και υποχρεώθηκαν να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες, πάντα, πηγές, οι διαδηλώσεις των γυναικών κατά των μέτρων –στις οποίες σπανίως μετέχουν περισσότεροι από 40 άνθρωποι– έγιναν πολύ επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια στην κάλυψη των συγκεντρώσεών τους.
Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, έκανε λόγο για «άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε», καταδικάζοντας τη στάση του καθεστώτος. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών», προσέθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News