Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν μία ακόμα σεξιστική απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες της χώρας την πρόσβαση στο Εθνικό Πάρκο Μπαντ-ε-Αμίρ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, και κατακλύζεται από οικογένειες στην επαρχία Μπαμιάν.
«Δεν τους φτάνει που στέρησαν την εκπαίδευση, τη δουλειά και την ελευθερία κίνησης από τα κορίτσια και τις γυναίκες, οι Ταλιμπάν θέλουν επίσης να τους αφαιρέσουν τα πάρκα και τον αθλητισμό, και τώρα ακόμη και τη φύση», κατήγγειλε η Χέδερ Μπαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Βήμα βήμα, οι τοίχοι κλείνουν γύρω από τις γυναίκες, κάθε σπίτι γίνεται φυλακή», υπογράμμισε.
«Πρόκειται επίσης για τις δυνατότητες (που τους δίνονται) να νιώσουν χαρά», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Ταλιμπάν «σκληρή και εντελώς προμελετημένη».
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Μπαμιάν το Σάββατο, ο Μοχάμαντ Χάλιντ Χανάφι, ο υπουργός… Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Εκλυσης των Ηθών, αιτιολόγησε την απόφαση αυτή της κυβέρνησής τους να απαγορευτεί η πρόσβαση των γυναικών στο πάρκο, λέγοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν τηρείται η υποχρέωση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ, το ένδυμα που καλύπτει το σώμα και το κεφάλι.
«Οφείλουμε να πάρουμε σοβαρά μέτρα ήδη από σήμερα. Οφείλουμε να εμποδίσουμε την μη τήρηση του χιτζάμπ», είπε.
«Οι γυναίκες και οι αδελφές μας δεν θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται το Μπαντ-ε-Αμίρ έως ότου βγάλουμε οδηγίες. Ο τουρισμός υπάρχει, μπορούν να κάνουν τουρισμό, αλλά ο τουρισμός δεν είναι υποχρεωτικός», πρόσθεσε.
«Η εξήγηση αυτή ότι μια γυναίκα δεν φορά το σωστό χιτζάμπ δεν έχει καμία λογική», κατήγγειλε η ΜΚΟ.
Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021 στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν δεν έχουν παύσει να περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών.
Μέσα σε δύο χρόνια, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια τα πανεπιστήμια, έκλεισαν τις πόρτες τους στις γυναίκες. Επίσης αποκλείστηκαν από τα πάρκα στις πόλεις, τις αθλητικές αίθουσες και τα χαμάμ, ενώ υποχρεώθηκαν να κλείσουν όλα τα κέντρα αισθητικής.
Οι Αφγανές, οι οποίες εμποδίζονται επίσης να εργαστούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες θέσεις στο Δημόσιο, οφείλουν εξάλλου να καλύπτουν όλο το σώμα και το κεφάλι όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους.
«Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί είναι απαραίτητος αυτός ο περιορισμός που επιβλήθηκε στις γυναίκες που πηγαίνουν στο Μπαντ-ε-Αμίρ για τη συμμόρφωσή τους με τη σαρία (ισλαμικός νόμος) και την αφγανική κουλτούρα;», διερωτήθηκε στο Twitter ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ.
Η κοιλάδα της Μπαμιάν, βασικός τουριστικός προορισμός της χώρας, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν και είναι πολύ γνωστή για τα γιγάντια αγάλματα του Βούδα που ήταν λαξευμένα στους βράχους της, τα οποία καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν το 2001, αλλά και για τις γαλανές λίμνες του Μπαντ-ε-Αμίρ, που βρίσκονται δίπλα της και χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 2003.
Πολλές οικογένειες συνηθίζουν να νοικιάζουν υδροποδήλατα για να κάνουν βόλτα μέσα στις λίμνες όπως και περιπάτους στις όχθες τους.
Η επαρχία Μπαμιάν, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες Χαζάροι, θεωρείται η λιγότερο επικίνδυνη και από τις λιγότερο συντηρητικές στο Αφγανιστάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News