371
Αφγανοί, συνεργάτες των Αμερικανών και των ΝΑΤΟϊκών, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ: «Βοήθεια! Σώστε μας! Οι τρομοκράτες θα μας αποκεφαλίσουν!» | EPA/HEDAYATULLAH AMID

Αφγανιστάν: Η τύχη των διερμηνέων στα χέρια του Μπάιντεν και του Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 22:30
Αφγανοί, συνεργάτες των Αμερικανών και των ΝΑΤΟϊκών, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ: «Βοήθεια! Σώστε μας! Οι τρομοκράτες θα μας αποκεφαλίσουν!»
|EPA/HEDAYATULLAH AMID

Αφγανιστάν: Η τύχη των διερμηνέων στα χέρια του Μπάιντεν και του Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 22:30

Μόλις οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το Αφγανιστάν, κάποιους τους έζωσαν τα φίδια. Ποιοι ήταν αυτοί; Οι Αφγανοί που τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα χρησιμοποίησαν σαν μεταφραστές και διερμηνείς.

Οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι συνεργάστηκαν με τους Δυτικούς, έτσι τώρα πια, καθώς εγκαταλείπονται στην τύχη τους, φοβούνται για τη ζωή τους. Ούτε θέλουν να σκέφτονται τι θα πάθουν αν πέσουν στα χέρια είτε των Ταλιμπάν είτε των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Διαδήλωσαν  στην Καμπούλ, πήγαν και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Φώναξαν συνθήματα. Στα πανό που ύψωσαν τα σλόγκαν θύμισαν στους Αμερικανούς και προσωπικά στον πρόεδρο Μπάιντεν την αγιάτρευτη πληγή τους: το Βιετνάμ.

«Βιετνάμ Νο 2 θα γίνει εδώ, πρόεδρε Μπάιντεν, βάλε μας στο ελικόπτερο» λένε τα πλακάτ των διερμηνέων (ΕPA/HEDAYATULLAH AMID)

Οι Αφγανοί αυτοί μένουν πίσω, μόνοι τους με τις οικογένειές τους, αν και εργάστηκαν πολλά χρόνια με πίστη και αφοσίωση για λογαριασμό των Αμερικανών. Τώρα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της εκδίκησης των διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων. Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Ηδη πέντε διερμηνείς σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιποι τρέμουν.

«Χρέος ευγνωμοσύνης»

Η Βρετανία ανακοίνωσε πάντως ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για χορήγηση βίζας. Μάλιστα η κυβέρνηση των Τόρις μίλησε για «χρέος ευγνωμοσύνης» απέναντι στους διερμηνείς. Οσοι Αφγανοί εργάστηκαν για τα βρετανικά στρατεύματα από το 2001, τώρα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ για χορήγηση βίζας πενταετούς ισχύος.

Περισσότεροι από 1.360 Αφγανοί, πρώην υπάλληλοι των Βρετανών, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν ήδη πάει στη Βρετανία και αναμένεται να πάνε επιπλέον 3.000 άτομα.

Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μάλλον θετικά το ζήτημα. Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτονται να πάρουν τους διερμηνείς και άλλα πρόσωπα μακριά από τη χώρα, αλλά προς το παρόν υπάρχουν αντιφατικά δεδομένα. Οι Αμερικανοί μίλησαν για ειδικές βίζες σε 18.000 άτομα, αλλά ταυτόχρονα επισήμαναν ότι το ζήτημα θα πάρει κάμποσο χρόνο.

Περίπου τα ίδια γίνονται και με τους γαλλόφωνους Αφγανούς: αυτοί ζητούν από τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις βίζες, λέγοντας ότι δέχονται απειλές ακόμη και για αποκεφαλισμό τους. «Αν μας αφήσουν πίσω οι Γάλλοι», προειδοποιούν, «όλοι μας θα χάσουμε το κεφάλι μας»… Καναδάς και Ιταλία είναι άλλες δύο δυτικές χώρες που δέχονται την πίεση των  διερμηνέων. Αναμένονται απαντήσεις…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...