455
|

Aegean: επέκταση προς ανατολάς

|

Aegean: επέκταση προς ανατολάς

Τι κάνεις όταν διανύεις το 2024 μετά από μία χρονιά με ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας; Επεκτείνεσαι και ενισχύεις.

Αυτό είναι το σχέδιο της Aegean Airlines για τη φετινή χρονιά. Με κατεύθυνση προς ανατολάς και προς βορρά. Σε αυτό αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας, Δημήτρης Γερογιάννης, μιλώντας σε δημοσιογραφική ενημέρωση στο Ντουμπάι, με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των 25 ετών από την ίδρυσή της. «Δεν θα κάνουμε θεαματικά, αλλά λελογισμένα βήματα», είπε, παρουσιάζοντας τους επόμενους στόχους.

Με το 2023 να καταγράφει 169 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, και κύκλο εργασιών 1,7 δισ. ευρώ, η φετινή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 47 χώρες και 155 προορισμούς, με 19,5 εκατομμύρια θέσεις, αυξημένες από 18,7 εκατομμύρια το 2023 και με μέση πληρότητα 81%. Οι μισές από τις επιπλέον 800.000 νέες θέσεις θα διατεθούν σε δρομολόγια του εξωτερικού.

Η εταιρία κοιτά ξεκάθαρα για τη διεύρυνση του δικτύου της στις χώρες του Κόλπου και της Αραβικής Χεσονήσου (ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία), την Ινδία και την Κεντρική Αφρική (Νιγηρία, Κένυα, Αιθιοπία), στρέφοντας το βλέμμα της στις συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. Στη στρατηγική αυτή ανήκει και η συνεργασία με άλλες αεροπορικές, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση κοινού κωδικού με τη Saudia.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται επίσης η πρόσθετη παραγγελία τεσσάρων νέων αεροσκαφών Airbus A321neo LR με μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης από 4 ½ έως επτά ώρες, για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες να επισπευσθεί η παραλαβή τους από το 2026, νωρίτερα, μέσα στο 2025.

Παράλληλα, προστίθενται τρεις νέοι προορισμοί στο δίκτυο της Ευρώπης, το Σεράγεβο, το Παλέρμο και το Βίλνιους. Ταυτόχρονα ενισχύεται η βάση της εταιρίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ επενδύεται περαιτέρω η ανάπτυξη υφιστάμενων δρομολογίων (π.χ. προσθήκη και τέταρτης πτήσης προς/από Λονδίνο).

Ειδικότερα, το καλοκαίρι η εταιρία έχει προγραμματίσει 13 εκατομμύρια θέσεις, μια αύξηση 6% σε σχέση με το 2023, η οποία διατρέχει και όλη τη χρονιά. Αγορές στις οποίες ενισχύονται τα δρομολόγια για το 2024 είναι η Κύπρος, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ιβηρική.

Με τους αριθμούς της κίνησης το 2024 να είναι μεγαλύτεροι από το 2019, ένας ακόμα στόχος της αεροπορικής είναι η επέκταση της σεζόν και η μείωση της εποχικότητας.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει ενισχυθεί η χωρητικότητα, με τον Απρίλιο να σημειώνει αύξηση 12% και τον Μάιο να συνεχίζει την εικόνα, με το Μαρόκο να αναδεικνύεται κορυφαίος προορισμός για τους Ελληνες στις διακοπές του Πάσχα.

Στα χαρακτηριστικά των κρατήσεων, οι οποίες κινούνται στα επίπεδα του 2019, παρατηρείται ότι γίνονται μήνες νωρίτερα, αλλά δείχνει να εντείνεται επίσης η τάση για κράτηση έως 15 μέρες πριν από την αναχώρηση.

Παράλληλα με το πτητικό πρόγραμμα, εξελίσσεται και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης πληρωμάτων, ενώ η Τεχνική Βάση μεταφέρεται στο νέο κτίριο 56 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (από το 57) και ήδη έχουν γίνει τέσσερεις έλεγχοι βαριάς συντήρησης τρίτων πελατών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...