1220
Tα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας διότι σε τέτοιου είδους αποφάσεις υπάρχουν παρεπόμενα προβλήματα | ΥouTube/ΕΡΤ

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα πάρουν όλοι οι δικαστικοί τα λεφτά – Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 10:10
Tα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας διότι σε τέτοιου είδους αποφάσεις υπάρχουν παρεπόμενα προβλήματα
|ΥouTube/ΕΡΤ

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα πάρουν όλοι οι δικαστικοί τα λεφτά – Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 10:10

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιστροφή των συντάξεων των δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα, δεν θα εφαρμοστεί για όλους, αλλά μόνο σε έχουν προσφύγει, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν», παρατήρησε χαρκτηριστικά,« δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι  εκτός από δημοσιονομικό, πρόκειται και για θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία 28-3 (τα τρία μέλη της Ολομέλειας που μειοψήφησαν, έκριναν ότι πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στην κυβέρνηση) η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συντάχθηκε με την τελευταία κρίση του Μισθοδικείου σχετικά με τον επανακαθορισμό των συντάξεων των δικαστών, δρομολογεί την επιστροφή τους στα προ του 2012 επίπεδα (σ.σ. η ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου για την περικοπή τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσαν πάντως να επισημάνουν ότι  η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει και πως δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης.

«Υπήρξε πράγματι χθες μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής ενός πρώην Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της εφαρμογής μιας αποφάσεως του Μισθοδικείου -το Μισθοδικείο είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο που κρίνει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αποτελείται μόνο από ανώτατους δικαστές των δύο ανωτάτων δικαστηρίων- η όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μάς λέει ότι είναι παράνομο να μην σταματήσουμε τις περικοπές στις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών που έχουν προσφύγει, το τονίζω, που έχουν προσφύγει στα επίπεδα προ του 2012», ανέφερε στην τοποθέτησή του για τη απόφαση ο υπουργός Εργασίας.

«Αυτό θα σήμαινε μια πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων των δικαστικών αυτών σε σχέση με το που παίρνουν σήμερα και μία διεκδίκηση ενδεχομένως αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα», τόνισε και πρόσθεσε για το σκεπτικό της απόφασης:

«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους δικαστές. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μια απότομη, πολύ μεγάλη πτώση από αυτό το στάτους. Τι λέει απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνεις εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτηση του».

Αν και όπως είπε, ο ίδιος σέβεται πολύ τους δικαστές και συμφωνεί ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά, «το θέμα είνα τι μπορεί να είναι» και στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, διότι  δεν υπάρχουν τα λεφτά.

Ολα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, παρατήρησε ο υπουργός, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση, και στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας» και »το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » αναρωτήθηκε.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Και αφήνοντας σαφή αιχμή για του 28 δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πλειοψήφησαν, υπογράμισε ότι τα  δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική.

«Στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ενα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική», κατέληξε στο σχόλιό του ο κ. Γεωργιάδης.

Από 65.000 εκκρεμείς επικουρικές έχουν μείνει 42.000

Κατά τα άλλα, για το θέμα με τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός εκτίμησε ότι «πάμε πολύ καλά»:

«Οταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρελαβα ήταν πρίπου 65.000, έχουμε ανακοινώσε διάφορα πράγματα που τις επιταχυνουν κλπ. Χθες που κοίταζα είμαστε στις 42.000, άρα έχουμε πέσει 23.000 μέσα σε τρεις μήνες. Με τη ρύθμιση που φαίρνουμε στη Βουλή, με το νέο νομοσχέδιο πιστεύω αρχές Νοεμβρίου πιστεύω θα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο διότι ξεπερνάμε τον τρόπο του υπολογισμού που γίνεται με το χέρι και έχει μια συνθετότητα, βγάζουμε έναν αλγόριθμο κα ιτο κάνουμε αυτόματα ίδιο σε όλους. Ψηφιακά και αυτόματα».

Ψηφιακός ΕΦΚΑ

«Ο ΕΦΚΑ μεταμορφώνεται σε ψηφιακός είναι e- ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει, έχει ορίζοντα λήξης τα τρία χρόνια από σήμερα είναι on going, δηλαδή κάθε μήνα παραδίδεται κάποιο κομμάτι του. Δεν είναι περιμένουμε τρία χρόνια για να τελειώσει συνεχώς κάτι τελειώνει και βελτιώνονται οι υπηρεσίες μας και προσθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες και οτιδήποτε άλλο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε λογικά πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον συνταξιοδοτικό βίο, όλο τον ασφαλιστικό βίο, τα ποσοστά όλων των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, κυρία Βίδου, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο όποια ηλικία και να είσαι και να πατάς το κουμπί και να λες με αυτό το ρυθμό αν συνεχίζεις να δουλεύεις έτσι, θα πάρεις σύνταξη την τάδε μέρα του τάδε έτους», ανέφερε ο υπουργός για τον μετασχηματισμό του Οργανισμού.

Αντίστοιχα και για τις κύριες συντάξεις, υπενθύμισε ότι «πριν από τρία χρόνια οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 180.000 και τώρα είναι 30.000. Με τον αριθμό αυτό και όπως πηγαίνουμε έχουμε σκοπό να φτάσουμε περίπου τις 25.000 τέλος του χρόνου και να είμαστε εκεί γύρω στις 15 με 20.000 από δω και μπρος».

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «εξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων».

Οσο για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου που παρουσιαζεται την άλλη εβδομάδα, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο έχει κατά βάση τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και τη μεταρρύθμιση τους. Έχει την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες κατά πώς ήταν η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, για να υπάρχει μια εξίσωση των μηνών που δικαιούται κάποια μητέρα επίδομα μητρότητας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, που τώρα υπήρχαν δύο διαφορετικές ταχύτητες και μεγάλες διαφορές ταχύτητας. Το ρυθμίζουμε. Αυτό είναι ένα πολύ γενναίο μέτρο που δείχνει και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την οικογένεια και για τη μητέρα. Έχω μέσα τη ρύθμιση αυτή, την περίφημη για το 30% των συνταξιούχων, για τη διαγραφή της περικοπής του 30% στις συντάξεις[…] Όλα αυτά είχαμε θα είναι έτοιμα την πρώτη του χρόνου και προσπαθούμε να προλάβουμε να βάλουμε σε αυτό το νομοσχέδιο και την άνοδο των χρεών στον ΕΦΚΑ από τις 20 στις 30.000 για ελεύθερους επαγγελματίες και για αγρότες από 6 στις 10.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...