Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στην ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έδινε μία ακόμα από τις τουλάχιστον 100 ομιλίες που έχει δώσει ως τώρα ανά τον κόσμο. Και ενώ όλοι παρακολουθούσαν καθηλωμένοι, ξαφνικά ο καθηγητής αποκάλυψε πως την τελευταία στιγμή αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ομιλία του και αδημοσίευτο υλικό για την έρευνα.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, μάθαμε ότι μόλις αποκωδικοποιήθηκαν τα μυστικά ενός ιδιαίτερου θραύσματος του Μηχανισμού. Ενα μικρό κομμάτι που μοιάζει με νεφρό ή φασίολο και είχε εξαιρετικά σημαντική λειτουργία. Εξηγεί ο κ. Σειραδάκης: «Ενα από τα θραύσματα που ανήκουν στον μηχανισμό των Αντικυθήρων και το οποίο ως τώρα δεν είχε μελετηθεί και δεν ξέραμε τι έκανε, είναι το θραύσμα D. Eχει ένα γρανάζι με 63 δοντάκια, αλλά έχει και ένα περίεργο αντικείμενο το οποίο μοιάζει σαν φασίολος ή σαν νεφρό».
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια του νεοαποκτηθέντος 3D εκτυπωτή έχουν αρχίσει να τυπώνονται τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Η κίνηση αυτού του αντικειμένου ήταν που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών. «Καταλαβαίνετε ότι όταν περιστρέψετε ένα νεφρό ή ένα αντικείμενο που μοιάζει με νεφρό ή φασίολο, αυτό καθώς περιστρέφεται έχει έναν μεγάλο άξονα και έναν μικρότερο. Καθώς περιστρέφεται η απόσταση της περιφέρειας αυξάνει μικραίνει αυξάνει και ούτω καθ’ εξής» συνεχίζει ο καθηγητής Αστροφυσικής.
Αυτή ήταν μια περίεργη κίνηση που όταν την είδε ο Κυριάκος Ευσταθίου, Μηχανολόγος Μηχανικός καθηγητής στο ΑΠΘ, εκτίμησε πως μάλλον επρόκειτο για μια οδηγητική καμπύλη (cam). Ο κ. Σειραδάκης έδωσε στον κ. Ευσταθίου τρεις αστρονομικές παρατηρήσεις για να δει με ποιο αστρολογικό φαινόμενο ταιριάζει η περιστροφή αυτής της οδηγητικής καμπύλης.
«Μετά από τρεις προσπάθειες, δίνοντας στον Κυριάκο αστρονομικές παρατηρήσεις οι οποίες έχουν τέτοιες ιδιότητες, δηλαδή έχουν μέγιστα και ελάχιστα, βρήκε ότι η προσομοίωση της εξίσωσης του χρόνου ήταν αυτή που πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο ταίριαζε». Η εξίσωση του χρόνου είναι η διαφορά του χρόνου που δείχνουν τα ρολόγια μας και του χρόνου που διαβάζει κανείς στα ηλιακά ρολόγια.
Οταν ο ήλιος ανατέλλει, η σκιά πέφτει προς τη Δύση. Ετσι δουλεύουν τα ηλιακά ρολόγια. «Αλλά επειδή ο ήλιος δεν κινείται ομαλά στον ουρανό -όπως τα ρολόγια μας- για αυτό τον λόγο υπάρχει μια διαφορά μικρή μεταξύ της ώρας που δείχνουν τα ρολόγια μας και της ώρας των ηλιακών ρολογιών. Αυτή η διαφορά λέγεται εξίσωση του χρόνου. Και αυτή ήταν η χρήση του θραύσματος D», καταλήγει ο καθηγητής Αστροφυσικής.
Οι άλλες δύο αστρολογικές παρατηρήσεις που εξετάστηκαν -χωρίς όμως να είναι συμβατές οι καμπύλες τους με αυτές του θραύσματος- αφορούσαν τη θέση από την οποία ανατέλλει ο ήλιος κατά τη διάρκεια του έτους και την ανάδρομη πορεία των πλανητών.
Μια ακόμα από τις ειδήσεις που προέκυψαν κατά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη βοήθεια ενός ομοιώματος του Μηχανισμού, είναι πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια του νεοαποκτηθέντος 3D εκτυπωτή έχουν αρχίσει να τυπώνονται τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. «Εχουν δοκιμαστικά τυπωθεί κάποια τμήματα του μηχανισμού. Αλλά είμαι επιφυλακτικός και προσεκτικός όταν μιλώ για αυτό το θέμα» μας λέει ο κ. Σειραδάκης. «Μπορούμε να φτιάξουμε όλα τα γρανάζια, τους άξονες. Τα γρανάζια θα κοπούν αρκετά καλά, αλλά για τους άξονες είναι δύσκολο. Το να εγγραφούν οι επιγραφές είναι εξαιρετικά δύσκολο επίσης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News