Με συμπληρωμένους τεσσεράμισι μήνες πολέμου στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός εστιάζει στο Ντονέτσκ, το οποίο βομβαρδίζει «αδιάκοπα», σύμφωνα με το Κίεβο.
«Ολη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν σταματούν να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ (…). Βομβαρδίζεται το Μπάχμουτ, μέρα νύκτα βομβαρδίζεται το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ …», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κιριλένκο, ο ρωσικός στρατός «έχει ξεκινήσει να ανασυντάσσεται ή μάλλον να αναδιαμορφώνει τις ομάδες του και προετοιμάζεται για νέες ενέργειες» σε αυτές τις τρεις πόλεις.
Бахмут і Соледар — найбільш імовірні напрямки російського наступу. ЗСУ готові до будь-якого розвитку подій. Про це — в ефірі національного телемарафону. https://t.co/ufYYagxMCq#StopRussia#RussiaKillsCivilians pic.twitter.com/c8wa4gfbcY
— Павло Кириленко (@Pavlo_Kyrylenko) July 8, 2022
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν. Συνολικά οι άμαχοι νεκροί στην περιοχή ανέρχονται σε 588, σύμφωνα με αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο.
Бахмут і Соледар — найбільш імовірні напрямки російського наступу. ЗСУ готові до будь-якого розвитку подій. Про це — в ефірі національного телемарафону. https://t.co/ufYYagxMCq#StopRussia#RussiaKillsCivilians pic.twitter.com/c8wa4gfbcY
— Павло Кириленко (@Pavlo_Kyrylenko) July 8, 2022
Ο περιφερειακός κυβερνήτης κατήγγειλε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να πυρπολεί και τις σοδιές: «Υπάρχουν τεράστιες πυρκαγιές στους αγρούς τις οποίες προκαλεί εσκεμμένα ο εχθρός. Προσπαθούν να καταστρέψουν τις σοδιές με κάθε μέσο. Βομβαρδίζουν γεωργικά μηχανήματα, θεριστικές μηχανές».
Βομβαρδίζοντας την περιοχή του Ντονέτσκ, η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, κάτι που αποτελεί στρατηγικό της στόχο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.
Щодня о 9:00 — хвилина мовчання для вшанування загиблих внаслідок російського вторгнення.
Від 24 лютого на Донеччині загинули 588 мирні людини, поранено ще 1525.
Росія несе смерть і руйнування. Пам'ятаймо!#StopRussia#RussiaKillsCivilians pic.twitter.com/IckIQQw9ZC— Павло Кириленко (@Pavlo_Kyrylenko) July 9, 2022
Στην περιοχή του Χαρκόβου, πάλι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τον εκεί κυβερνήτη, τον Ολεγκ Σινεγκούμποφ.
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται σε περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους να απομακρυνθούν: «Σας παρακαλώ, φύγετε. Ο στρατός μας θα αρχίσει την ανακατάληψη των περιοχών αυτών. Η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη. Και θα είναι δύσκολο αργότερα να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε περιοχές στο μέτωπο και κοντά σε αυτό την Παρασκευή, όπως και ένα νοσοκομείο στο Ντνίπρο όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι στρατιώτες. Επίσης πραγματοποίησε περιοδεία στις γραμμές άμυνας στο Ντνιπροπετρόφσκ και το Κρίβιι Ριχ.
Εν μέσω των εξελίξεων αυτών στην εμπόλεμη χώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανακοίνωσε νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων, κατά τις ίδιες πηγές. Το εν λόγω «πακέτο» περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, η βοήθεια αυτή θα βελτιώσει τις ικανότητες του ουκρανικού στρατού να στοχοθετεί αποθήκες όπλων και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων.
«Ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου»
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 20 που συνεδρίασαν στην Ινδονησία «εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ινδονησιακή διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία χώρα που θεωρείται σιτοβολώνας του πλανήτη, έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών των τροφίμων και έχει συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως. Κατά την αξιωματούχο της χώρας που φιλοξένησε τη σύνοδο των G20, οι επιπτώσεις του πολέμου «είναι αισθητές παγκοσμίως στα τρόφιμα, την ενέργεια και τους προϋπολογισμούς». Ωστόσο, «οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο», όπως συμβαίνει πάντα, πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η G20 δεν καταδίκασε ομόφωνα τη ρωσική εισβολή –σε αντίθεση με τη G7–, οι Δυτικοί εκτίμησαν ότι κατάφεραν να διευρύνουν το μέτωπο κατά της Ρωσίας και να επιρρίψουν ξεκάθαρα σε αυτή την ευθύνη για τον πόλεμο και τη διατροφική και ενεργειακή κρίση που προκάλεσε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε στα μέσα της ημέρας από τη σύνοδο, στην οποία παρίστατο και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο που οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην ίδια σύνοδο, αλλά ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να συναντηθεί ξεχωριστά με τον Λαβρόφ. Ο ρώσος υπουργός απάντησε ότι η Μόσχα δεν «τρέχει» πίσω από την Ουάσινγκτον ζητώντας να διεξαχθούν συνομιλίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News