557
Θλίψη από την εικόνα της πληγωμένης από την πύρινη λαίλαπα Ρόδου | Τwitter/defis_eu

Το νησί της Ρόδου αιμορραγεί [δορυφορικές εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 16:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/07/2023 18:36
Θλίψη από την εικόνα της πληγωμένης από την πύρινη λαίλαπα Ρόδου
|Τwitter/defis_eu

Το νησί της Ρόδου αιμορραγεί [δορυφορικές εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2023, 16:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/07/2023 18:36

Κρίσιμες ώρες για τους κατοίκους του χωριού Μαλώνα στη Ρόδο όπου δίνεται μάχη με τις πύρινες γλώσσες, προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο της φωτιάς. Εθελοντές και κάτοικοι κόβουν δέντρα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες, ενω ο πρόεδρος του Μαλώνα, Νεκτάριος Μουστακέλλης, επαναλαμβάνει από το πρωί την έκκλησή του να γίνει ρίψη νερού από εναέρια μέσα.

Νέο μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 18:00 από το 112 για εκκένωση μιας ακόμα περιοχής στη Ρόδο λόγω της φωτιάς. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος, εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα του 112.

Λίγο πριν από τις 14.00 δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων σε Μάσσαρη και Μαλώνα προς Αρχάγγελο.

«Εδώ και πέντε μέρες είμαι σίγουρος πως κάποιοι προσπαθούν να κάψουν κάποια χωριά μεταξύ των οποίων και τον Μαλώνα. Τελικά τα κατάφεραν και αν δεν γίνει κάτι σοβαρά τώρα δυστυχώς θα μας κάψουν το χωριό μας», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο protothema.gr  και περιέγραψε πώς έχει πλέον η κατάσταση με τα πύρινο μέτωπο στο χωριό:

«Η φωτιά βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Το πρωί είχε σβήσει η φωτιά μας απειλούσε από χθες που ερχόταν από τον δρόμο Μαλώνα-Απόλλωνα εκεί δόθηκε μάχη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν το δρόμο. Καταφέραμε και την σβήσαμε όμως έμεινα κάποιες μικροεστίες. Δυστυχώς αυτές εγκαταλείφθηκαν 100% από την πυροσβεστική και του επαγγελματίες με αποτέλεσμα οι εθελοντές μόνοι τους να προσπαθούν. Εκλιπαρούμε από νωρίς το πρωί για ένα ελικόπτερο έκανε δυο ώρες να έρθει αλλά ήταν αργά. Σήμερα φοβάμαι πως θα καεί ο Μαλώνας και αύριο ο Αρχάγγελος. Τα δυο αυτά χωριά είναι πλάγια στην φωτιά. Αφήνουν μέτωπα αλλά με τους ανέμους δεν μπορείς να ξέρεις. Ο κόσμος έχει φύγει από τον Μαλώνα και έχει πάει στο Αρχάγγελο. Το μέτωπο που επικοινωνεί με το 1/3 του νησιού ήταν και είναι αφύλακτο».

 

Ιδιες εικόνες και στο Γεννάδι (βίντεο πάνω) όπου οι φλόγες κατέβηκαν μέχρι τη θάλασσα, ενώ παραμένει η πύρινη απειλή και για το Βάτι.

Καταστροφικό ήταν νωρίτερα το πέρασμα της φωτιάς μέσα από το Ασκληπιείο, όπου τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν καεί.

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται Γεννάδι και Βάτι - Κάηκαν σπίτια στο χωριό Ασκληπιείο

Πύρινα μέτωπα: Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο της Ρόδου - Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις περιοχών - Καίγονται σπίτια και καταστήματα

Ρόδος: Βίντεο με τη μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο - Φωτιά σε τρία σπίτια, εκκενώνονται Γενάδι και Βατί - ertnews.gr

Το μέγεθος της καταστροφής στο πανέμορφο και κατάφυτο νησί των Ιπποτών αποτυπώνεται στις δορυφορικές εικόνας από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Μόνο μέχρι την Κυριακή και ενώ οι φλόγες κατακαίνε ακόμη μεγάλα τμήματα του νησιού, είχαν καεί πάνω από 114.000 στρέμματα.

Στο νοσοκομείο της Ρόδου διακομίστηκαν ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης. Ο μεν πρώτος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην επιχείρηση εκκένωσης στο Γεννάδι (έπεσε με τη μοτοσικλέτα του πάνω σε πεσμένο καλώδιο της ΔΕΗ) ενώ ο δεύτερος αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς.

Αμφότεροι παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...