459
Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και επιχειρούν τα εναέρια μέσα | INTIMEnews

Αδιάκοπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 09:11
Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και επιχειρούν τα εναέρια μέσα
|INTIMEnews

Αδιάκοπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 09:11

Συνεχίζεται η μάχη –με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας– για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο που κατακαίει την Πάρνηθα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες αναζωπυρώσεις. Τελευταία, αυτή στις 3 τα ξημερώματα σε χαράδρα της Πάρνηθας που είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσει ξανά η φωτιά και οι φλόγες να φτάσουν μέχρι και τη Λεωφόρο Πάρνηθας.

Σε δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς Οpen και Μega, o εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για το «φαινόμενο της καμινάδας» – κάτι σαν έκρηξη φωτιάς μέσα από τη χαράδρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το φαινόμενο της καμινάδας

«[…] Οταν μπει η φωτιά μέσα στη χαράδρα αναπτύσσεται αυτό, δηλαδή είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή, αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα», είχε εξηγήσει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές προ ημερών στη Χαβάη, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Εγινε αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή και ανεβαίνει προς τα επάνω πάλι. Κατευθύνεται και προς το κομμάτι της Πάρνηθας. Ακόμα δεν έχει περάσει την οριακή γραμμή στο τελεφερίκ, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά πάει προς τον Εθνικό Δρυμό», τόνισε μιλώντας στο Mega o αντιδήμαρχος Πράσινου Μενιδίου, Νίκος Ξαγοράρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είπε πως και οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν εάν χρειαστεί.

Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο. Η φωτιά είναι από την τελευταία ταβέρνα των Θρακομακεδόνων και περνά αριστερά από το τελεφερίκ και φτάνει μέχρι λίγο κάτω από την κορυφή της Πάρνηθας, περιέγραψε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης βρίσκονται και οι κάτοικοι στους Θρακομακεδόνες και στο Πανόραμα.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό

-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...