«Επέστρεψε το καλό, μοχθηρό κόμμα (nasty party) των Τόρις», είπαν οι επικριτές της βρετανικής κυβέρνησης. Ξενοφοβικό και βαθιά ρατσιστικό, επανεμφανίστηκε στο πρόσωπο μίας υπουργού η οποία στην πρώτη της ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο επιτελείο της Τερέζα Μέι κατάφερε να αποστρέψει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους ευρωπαίους εργαζομένους της χώρας και τους αναλυτές που παρακολουθούν από μακριά την πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Κι όμως η ίδια δεν πτοήθηκε. Υποστήριξε τις θέσεις της, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία της στη συνεδρίαση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμινγχαμ την Τρίτη. Εκεί η Αμπερ Ραντ έδειξε της προθέσεις της ως υπουργός Εσωτερικών. Το όραμά της, είπε, είναι να μην μπορούν οι αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας να παίρνουν δουλειές που πρέπει να πάρουν Βρετανοί.
Μάλλον αισθάνθηκε ότι στη μετά-Brexit εποχή μία τέτοια δήλωση δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις. Γι’ αυτό και εξήγησε πώς θα εξασφάλιζε ότι οι βρετανοί εργαζόμενοι δεν θα χάνουν θέσεις εργασίας από μετανάστες. Σύμφωνα με το σχέδιό της, οι βρετανικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν πόσους «αυτόχθονες» εργαζόμενους έχουν και πόσους αλλοδαπούς. Λίστες με ονόματα και εθνικότητες δηλαδή. Κάτι τέτοιο θα εξέθετε εταιρείες που υπολείπεται σε Βρετανούς!
Κι όμως, ευτυχώς, το ότι η χώρα ψήφισε την αποχώρησή της από την ΕΕ, ψηφίζοντας παράλληλα και τον περιορισμό της μετανάστευσης, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η χώρα δεν θέλει τους μετανάστες. Η κυρία Ραντ δεν είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού της χώρας – σίγουρα δεν μιλάει εκ μέρους των επιχειρήσεων. Εκπροσωπεί το ξενοφοβικό τμήμα του κόμματος, όπως έσπευσαν να επισημάνουν στελέχη της αντιπολίτευσης.
«Οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος έπιασαν πάτο αυτή την εβδομάδα, πυροδοτώντας την ξενοφοβία και το μίσος στις κοινότητές μας και προσπαθώντας να ρίξουν τις ευθύνες για τις αποτυχίες τους στους αλλοδαπούς», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Επεσήμανε ότι «ο σχεδιασμός λιστών με τα ονόματα αλλοδαπών εργαζομένων δεν θα αποτρέψει τους αδίστακτους εργοδότες από το να κόβουν μισθούς. Το να κλείνεις την πόρτα σε διεθνείς φοιτητές δεν θα μειώσει τα δάνεια των νεαρών βρετανών φοιτητών, το να διώχνεις γιατρούς δεν θα μειώσει τις ουρές αναμονής στο NHS (βρετανικό ΕΣΥ)».
This sends a deeply worrying message to the millions of people from around the world living & contributing in our country. #LondonIsOpen pic.twitter.com/19vXkDIUel
— Mayor of London (@MayorofLondon) October 5, 2016
Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Χαν, ένα πρόσωπο με μεγάλη απήχηση στη βρετανική πρωτεύουσα, σχολιάζοντας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι δηλώσεις της υπουργού «στέλνουν ένα ανησυχητικό μήνυμα σε εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και με κάποιον τρόπο συνεισφέρουν στη χώρα μας».
Συσπειρώθηκαν και τα μικρότερα κόμματα του βρετανικού κοινοβουλίου, το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Πρασίνων και το Plaid Cymru, τα οποία χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της ως «την πιο τοξική ρητορική στο ζήτημα της μετανάστευσης που έχει προέλθει από οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο τη θυμόμαστε».
Την είδηση σχολίασαν με έκπληξη και ξένα μέσα. Η Corriere della Sera σχολίασε ότι διαγράφεται μία νέα γραμμή των Τόρις: «μείωση μεταναστευτικών ροών, αυστηροί έλεγχοι για την άδεια σπουδών και εργασίας». Στο ίδιο πλαίσιο και η γαλλική Liberation τόνισε ότι η Ραντ με την πρόταση των λιστών αποσκοπεί στη μείωση των ροών υπενθυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο επιθυμεί και ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει το βρετανικό ΕΣΥ να είναι αυτάρκεις σε βρετανούς εργαζομένους.
Ανταποκρινόμενη στις εσωτερικές αντιδράσεις, η κυρία Ραντ δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις της. Κάθε άλλο. «Μην με αποκαλείται ρατσίστρια», είπε. «Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να μιλάμε για τη μετανάστευση χωρίς να κατηγορούμαστε για ρατσισμό», τόνισε μιλώντας στο BBC την Τετάρτη. «Πρέπει να μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο για τη μετανάστευση και για τις δεξιότητες που αναζητούμε στη Βρετανία», είπε υπερασπιζόμενη την πρότασή της.
Τόνισε ότι ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και τι γλώσσα χρησιμοποίησε όταν έκανε τις επίμαχες δηλώσεις. «Είχα επίγνωση, κοίταξα την ομιλία μου και πρόσεξα να μην πέσω σε καμία παγίδα», είπε. Επέστρεψε, λοιπόν, το «μοχθηρό» Συντηρητικό Κόμμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News