345
Το επίμαχο χαρακτηριστικό πέτρινο κτίριο στην Κουρσεβέλ 1850, που στεγάζει το Γραφείο Τουρισμού από το 2005 | JARRY/TRIPELON/Gamma-Rapho via Getty Images

Κουρσεβέλ: Οι ρώσοι ολιγάρχες έφυγαν, τα ταμεία άδειασαν

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 15:16
Το επίμαχο χαρακτηριστικό πέτρινο κτίριο στην Κουρσεβέλ 1850, που στεγάζει το Γραφείο Τουρισμού από το 2005
|JARRY/TRIPELON/Gamma-Rapho via Getty Images

Κουρσεβέλ: Οι ρώσοι ολιγάρχες έφυγαν, τα ταμεία άδειασαν

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 15:16

Εφυγαν οι Ρώσοι από την Κουρσεβέλ και έρχονται τα… Rolex, προκαλώντας αναταραχή σε ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα των γαλλικών Αλπεων.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τη μείωση της σεζόν του σκι λόγω της κλιματικής κρίσης και την, οδυνηρή για τους επιχειρηματίες των ορεινών χωριών, αναγκαστική αποχώρηση των ρώσων κροίσων, ο δήμος της Κουρσεβέλ «μπήκε μέσα» για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αναζητώντας πόρους, ο δήμαρχος Ζαν-Ιβ Πασό, αποφάσισε να αλλάξει στέγη στο δημοτικό Γραφείο Τουρισμού, που νοίκιαζε χώρο σε γραφικό κτίριο στο κέντρο της Κουρσεβέλ 1850, ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής και προορισμός πολλών μεγιστάνων.

Οι κάτοικοι όμως διαμαρτύρονται επειδή ο δήμαρχος τούς υποσχέθηκε ότι θα νοίκιαζε τον ίδιο χώρο σε κατάστημα της Rolex, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ο νέος ενοικιαστής είναι ένας κοσμηματοπώλης που θα πουλά τα ρολόγια πολυτελείας.

Οπως ανέφεραν οι Times, για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κουρσεβέλ βρίσκεται χρεωμένη, καθώς επέστρεψαν μεν οι Βρετανοί, αλλά δεν αρκούν για να γεμίσουν τις πολυτελείς σουίτες στα δύο από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της Γαλλίας και τα τραπέζια στα οκτώ εστιατόρια που έχουν αστέρι Μισελέν και βρίσκονται στο χωριό. Ολα αυτά βέβαια, δημιουργήθηκαν με στόχο κυρίως την τσέπη των ρώσων ολιγαρχών -αλλά και των ρώσων κατασκόπων– που κατέκλυζαν το θέρετρο τα τελευταία 15 χρόνια. Οι Βρετανοί, όσα χρήματα και αν διαθέτουν, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό, παρότι αποτελούν το 40% των επισκεπτών.

Η δημοτική σύμβουλος Ισαμπέλ Μονσενέγκο επιτέθηκε στον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, κατηγορώντας τους ότι «ξεπουλάνε το χωριό» και ότι θα του στερήσουν ένα διάσημο σύμβολό του με αντάλλαγμα μία αβέβαιη εμπορική συμφωνία. «Αυτό το κτίριο, που είναι το σύμβολο του θερέτρου 1850, πρέπει να παραμείνει το μέρος που υποδέχεται τους τουρίστες», είπε.

Το γραφείο του δημάρχου απάντησε ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την αλλαγή λέγοντας ότι το παλιομοδίτικο τουριστικό κέντρο πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες. Το Γραφείο Τουρισμού, που στεγαζόταν σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο σε στιλ σαλέ, από το 2005, θα επιστρέψει στο παλιό του σημείο, στην Κρουαζέτ, κοντά στις σχολές του σκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...