Τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για τη στήριξη της βιομηχανίας και την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης απτά βήματα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, όπως είναι το υπέρογκο κόστος ενέργειας, η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, οι ελλείψεις βασικών υποδομών και οι διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες, ζήτησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, ενόψει ΔΕΘ.
«Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», τόνισε η κ. Σαράντη κατά την τοποθέτησή της.
«Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν στο υπέρογκο κόστος ενέργειας, στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας. Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ένα χρονίζον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου».
Μεταξύ άλλων, η κυρία Σαράντη χαρακτήρισε θετική την παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr, καθότι μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη στρατηγική υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομών, που ειδικά στην Περιφέρεια είναι αναγκαία.
Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΣΒΕ:
1. ο στόχος της «περιφερειακής ανάπτυξης» και της «περιφερειακής σύγκλισης» αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας συνολικά,
2. ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται κεντρικά, αλλά επιβάλλεται να συμβαίνει αποκεντρωμένα, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, χωρίς αποκλεισμούς,
3. τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας καθεμιάς από τις περιφέρειες είναι ανάγκη να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα, με μακροπρόθεσμο όμως αναπτυξιακό σχεδιασμό και μετρήσιμα αποτελέσματα, και,
4. η πραγματική διάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων είναι περισσότερο δυσμενής από αυτή που αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία, κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, και με κριτήρια αναπτυξιακής προοπτικής.
«Στην Ελληνική Περιφέρεια, και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, στη Θράκη αλλά και στην Μακεδονία, διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη σε αναγκαίες υποδομές που να λειτουργούν υποστηρικτικά για την επιχειρηματικότητα. Επιπρόσθετα, η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος (βυθίσεις, διακοψιμότητα) αποτελούν μόνιμο πρόβλημα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό υπόμνημα του ΣΒΕ και στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και της περιφερειακή σύγκλισης, προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Η θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στις Περιφέρειες, και ειδικά παραγωγικών επενδύσεων, για τη μείωση της αστυφιλίας, και την αποκέντρωση του πληθυσμού και τη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της στην περιφέρεια.
2. Η ανασυγκρότηση Βιομηχανικών Κλάδων και Περιοχών.
3. Η ανάπτυξη διασυνδέσεων του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα σε κάθε Περιφέρεια, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
4. Η θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των αναγκαίων ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, με έμφαση στη βιομηχανία (ο ΣΒΕ έχει καταθέσει ειδικές προτάσεις στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων reskilling & upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία»).
5. Η ανάδειξη και ενίσχυση συγκριτικών πλεονεκτημάτων παραγωγικών τομέων και κλάδων σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
6. Η ανάπτυξη νέας γνώσης για την παραγωγή καινοτομίας και τεχνολογίας και για τη διασύνδεσή του παραγωγικού ιστού με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
7. Η θεσμοθέτηση ειδικών λειτουργικών κινήτρων για Περιφέρειες, όπως η Θράκη και η Ήπειρος, μετά από αίτημα της χώρας και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά και προς το αεροδρόμιο, αλλά και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του «FlyOver, με παράλληλη συνεχή παρακολούθηση και διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου, ζήτησε από πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Ηλίας Περτζινίδης,
Επισήμανε ακόμα την ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων έργων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένος της Θεσσαλονίκης και της σύνδεσής τόσο με την ΠΑΘΕ, όσο και με το σιδηροδρομικό δίκτυο, για την προώθηση του έργου ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και για την άμεση ολοκλήρωση του εγχειρήματος του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC.
Ο κ. Περτζινίδης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομών και αναστηλώσεων στο Άγιον Όρος, «το οποίο αποτελεί ένα μέρος απείρου φυσικού κάλλους που συγκεντρώνει ολόκληρη την ιστορία της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής από τον 10ο αιώνα και μετά».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ
Να μη χαθεί η ευκαιρία για χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης,
Στο πλαίσιο αυτό τονισε την ανάγκη να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ωφεληθούν από τη σχετική δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 11,7 δισ. ευρώ.
«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή», υπογράμμισε ο κ. Μασούτης και συμπλήρωσε πως «στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων, να απλοποιηθεί το περιεχόμενο των σχετικών προκηρύξεων και οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων νέων επενδύσεων (π.χ. σχετιζόμενες με χωροταξικά θέματα)».
Παράλληλα ζήτησε την υιοθέτηση διαδικασιών fast track, ιδίως όσον αφορά σε νέες επενδύσεις, που θα συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά σε ενεργοβόρες μονάδες ή νέος μηχανολογικός εξοπλισμός χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας), αλλά και η υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας._
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News