388
Παρότι κράτησε για τον εαυτό του το είδος των αντιποίνων, ο Αντονι Μπλίνκεν ήταν κατηγορηματικός: Οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα | REUTERS/Al Drago

ΗΠΑ: Τελεσίγραφο στη Ρωσία για τις στρατιωτικές κινήσεις στην ουκρανική μεθόριο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 19:48
Παρότι κράτησε για τον εαυτό του το είδος των αντιποίνων, ο Αντονι Μπλίνκεν ήταν κατηγορηματικός: Οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα
|REUTERS/Al Drago

ΗΠΑ: Τελεσίγραφο στη Ρωσία για τις στρατιωτικές κινήσεις στην ουκρανική μεθόριο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 19:48

Σαφή και ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τη Μόσχα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα των δύο χωρών.

«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί  περισσότερα ρωσικά στρατεύματα από την πρώτη ρωσική εισβολή. το 2014», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο δίκτυο NBC, επαναλαμβάνοντας την άποψη που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος: «αν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη» είχε αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει το είδος αντιποίνων.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, που είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας αντίστοιχα, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους «μοιράζονται την ίδια ανησυχία».

Η σύγκρουση στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η διαμάχη αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό ακόμη 1,5 εκατομμυρίου. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.

Η Μόσχα χωρις να διαψεύσει τις κινήσεις των στρατευμάτων της στην ουκρανορωσική μεθόριο, διαβεβαίωσε πως δεν συνιστούν απειλή για κανέναν, κατηγορώντας αντίθετα το Κίεβο για «προκλήσεις» με σκοπό «να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο».

Ουκρανός μαχητή βάλει εναντίον μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή του Ντονέτσκ. REUTERS/Oleksandr Klymenko
Παρέμβαση Πεσκόφ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρότι αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Ουκρανία, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που προκύψει «εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία», διαβεβαιώνοντας πως «η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των Ρωσόφωνων πληθυσμών» που ζουν στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας

«Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί αυτή η αντιπαράθεση. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς διακοπή», ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...