Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έχει για όλα μια εξήγηση. «Δεν είχαμε κανέναν λόγο να κρύψουμε κάτι» είπε για την περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και όσα έγιναν τις επόμενες ημέρες. «Σίγουρα υπήρξαν κάποια λάθη σε επίπεδο συντονισμού, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα που την αθωώνει για την εθνική τραγωδία των τουλάχιστον 91 νεκρών. Και ισχυρίστηκε ότι η «συγγνώμη» ειπώθηκε, αλλά με διαφορετικό τρόπο, στο Υπουργικό. Φυσικά, όλα αυτά ο υφυπουργός Ναυτιλίας τα είπε στην ΕΡΤ.
Στο φιλόξενο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης ο υπουργός δεν παρέλειψε να περιγράψει τις παραλήψεις δεκαετιών και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που επιδιώκει τη διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων υπάρχουν και σχεδιάζει την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά δεδομένα. «Να γίνει ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα έχει και χαρακτήρα πρόληψης» όπως είπε, ξεχνώντας ότι πριν τρεις εβδομάδες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης δήλωσε ότι ήμασταν πιο έτοιμοι από ποτέ.
Το άλλο κυβερνητικό αφήγημα, περί άναρχης δόμησης, επίσης του τέθηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Και αφού ρωτήθηκε, ο κ. Σαντορινιός είπε να απαντήσει. Σημείωσε πως αυτά αποτελούν παθογένειες του παρελθόντος τις οποίες η κυβέρνηση κληρονόμησε και πως τώρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. «Πρέπει να πέσουν όσα κτίσματα υπάρχουν σε αιγιαλούς» είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει και η Δικαιοσύνη να παίρνει αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
Απαντώντας στο γιατί δεν ακούστηκε μια συγγνώμη από την κυβέρνηση, ο κ. Σαντορινιός είπε πως την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ακούστηκε ένα γενναίο συγγνώμη από όλα τα μέλη του και όχι μόνο από τον πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν γίνει παραιτήσεις, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι «όλοι έχουμε την ευθύνη, γιατί είμαστε μία ομάδα, μία κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «όταν δίνεται η μάχη, όποιος φεύγει είναι δειλός. Δεν μπορεί κάποιος να παραιτηθεί όταν δίνει μάχη. Ο κ. Τόσκας δεν μπορούσε να φύγει τώρα, γιατί θα υπήρχε κενό εξουσίας και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε. Από κει και πέρα το να αποδοθούν ευθύνες αυτό θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή με ψυχραιμία».
Αναφερόμενος στο έργο του Λιμενικού τη Δευτέρα, ο υπουργός είπε πως από τις δυνάμεις του διασώθηκαν περίπου 715 άνθρωποι, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί καθώς το έργο διάσωσης γινόταν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μικρές βάρκες και να σώσουμε μεγάλους ανθρώπους, τραυματισμένους, παιδιά, γυναίκες» τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News