Με την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών ετοιμάζεται να απαντήσει άμεσα η Μόσχα στην απόφαση της Αθήνας να απελαθούν δύο στελέχη της ρωσικής πρεσβείας για «παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα υπάρξει η ίδια ακριβώς απάντηση, ενώ το RIA Novosti φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή Αντρέι Κλιμόφ που γνωστοποίησε ότι θα απελαθούν δύο έλληνες διπλωμάτες.
Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τους δύο ρώσους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη δώσει εντολή για την άμεση απέλαση του συμβούλου Πρεσβείας Γ’ Βίκτορ Γιάκοβλεφ και ενός ακόμα ρώσου διπλωμάτη που φέρεται να είναι και μέλος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης. Αμφότεροι φέρονται να εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων και αυτή της πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.
Η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση (ρωσικά: Императорское Православное Палестинское общество / ή IPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ενωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κ. ά.
Στις 14 Οκτωβρίου 2016 ιδρύθηκε το ελληνικό παράρτημα παρουσία του προέδρου της και πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), του μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονος, του δήμαρχου Βέροιας Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού Κων. Κιλτίδη και του Αλεξέι Ποπόφ γενικού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο Ρώσοι τους οποίους απέλασε η Αθήνα, κατηγορούνται ότι είχαν αποπειραθεί να επηρεάσουν κύκλους της Εκκλησίας και των δήμων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, υποκινώντας αντιδράσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές Αρχές είχαν διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό για τη δράση των εν λόγω προσώπων, ενημερώνοντας τη ρωσική πλευρά (άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα).
«Η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και μάλιστα για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Για αυτό και πήρε μέτρα. Τους είχαμε απευθύνει εδώ και καιρό προειδοποιήσεις» ανέφεραν διπλωματικές πηγές, και τελικά οι απελάσεις ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ στους δύο Ρώσους δόθηκε περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζουν τις απελάσεις «απολύτως δικαιολογημένες» καθώς σχετίζονται «με παράνομες δραστηριότητες σε βάρος εθνικών συμφερόντων».
Κληθείσα να σχολιάσει την απέλαση των διπλωματικών της υπαλλήλων, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα αρνήθηκε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο.
Ο Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα (λόγω Μουντιάλ…) μιλώντας για την «προώθηση της θετικής ατζέντας των διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, την επικείμενη επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στο τέλος του έτους.
«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν σχολιάζει το σχετικό άρθρο» αρκέστηκε να πει ο εκπροσώπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας για την αποκάλυψη της «Καθημερινής».
«Η πρεσβεία στην Αθήνα ασχολείται με το αφιερωματικό έτος τουρισμού… Προετοιμάζουμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, κυρίου Λαβρόφ, τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Προετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων τον Σεπτέμβριο. Προετοιμάζουμε το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα…. Κάνουμε πολλά για να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα των διμερών μας σχέσεων» θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Μαϊστρένκο.
Από την πλευρά της, η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί απόπειρας επηρεασμού τοπικών Αρχών στην Ελλάδα.
Την περασμένη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου είχε επικαλεστεί πληροφορίες περί βαθιάς ενόχλησης του Σεργκέι Λαβρόφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εξέφρασε μάλιστα ο ίδιος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά. Στην εν λόγω συνομιλία ο ρώσος ΥΠΕΞ φέρεται να είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «θα σταματήσει τη συμφωνία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκείνος να του απαντά ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία, που «δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς»…
Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι κατά πόσο η κρίση με τις απελάσεις διπλωματών θα έχει επιπτώσεις εν όψει της προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, αλλά και της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει οριστεί για τα τέλη του 2018.
Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι σε ένα ακόμη κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσιεύματα, ανώνυμους «διπλωματικούς κύκλους» και απροσδιόριστες πηγές, εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Είναι προφανές» συμπλήρωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη. Και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Αυτή είναι η θέση μας την οποία διαχρονικά έχουμε υποστηρίξει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News