Εν αρχή ην ο οκτάπους. Ο Παύλος, χταπόδι σκληρό και εν ζωή κάτοικος Γερμανίας. Αυτός προέβλεψε τον αποκλεισμό της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2010, μισήθηκε θανάσιμα από τους οπαδούς της και τελικά ψόφησε ανίδεος και ευτυχής, αφού δεν «είδε» τον θάνατό του να πλησιάζει – ούτε καν το σκέφτηκε, εδώ που τα λέμε. Ωστόσο άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των ζώων με μαντικές ικανότητες, όπως σημειώνει και το Quartz.
Στη διοργάνωση του 2014 πολλά ζωντανά διεκδίκησαν το τρόπαιο του μάντη: μία καμήλα, ένας ελέφας, μία θαλάσσια χελώνα, όμως, φευ, δεν διέθεταν τα υπερευαίσθητα, διορατικά πλοκάμια του μακαρίτη.
Εφέτος, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, οι επίδοξοι συνεχιστές του έργου του Παύλου πολλαπλασιάστηκαν, όπως και οι τρόποι ερμηνείας των οιωνών: το ένα ζώο στρέφει το κεφάλι του προς τη σημαία μιας διαγωνιζόμενης στο χορτάρι χώρας, το άλλο επιλέγει να φάει από το πιάτο που στολίζεται από το έμβλημα κάποιας άλλης, κ.ο.κ.
Σέλας, η αρκούδα που θέλει κρύο το καρπούζι
Η οκτάχρονη πολική αρκούδα με το ταιριαστό όνομα Σέλας διάλεξε να δροσιστεί τρώγοντας το καρπούζι με τη ρωσική σημαία, έτσι η Κροατία θα πατήσει την καρπουζόφλουδα και δεν θα σταυρώσει κουκούτσι στο ματς του Σαββάτου – απλά είναι τα πράματα στον ζωολογικό κήπο του Κράσνογιαρσκ, στη Ρωσία φυσικά. (Και το καρπούζι ήταν τόσο δροσιστικό! Οσο για τον κύριο που ακολουθεί τη Σέλας, αυτός πρέπει να αρκεστεί στο δεύτερο καρπούζι, κομμάτι πιο ζεστό οπωσδήποτε…) [REUTERS / Ilya Naymushin]
Ο Κάλχας ο Αχιλλέας, με το περιβραχιόνιο του αρχηγού
Ο χρησμός του Κάλχα για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Αχιλλέα στην εκστρατεία των Αχαιών πάλιωσε πια: τώρα ο Αχιλλέας έγινε Κάλχας ο ίδιος και αλώνει την Τροία του Μουντιάλ. Πειράζει που κυνηγάει ποντίκια στα υπόγεια του Ερμιτάζ; Οχι, διότι είναι γάτος. Πειράζει που είναι κωφός; Ακόμη καλύτερα – όλοι οι μάντεις της προκοπής κάποιο κουσούρι έχουν, αυτό είναι το θεϊκό σημάδι, αυτό σφραγίζει με κύρος την πρόβλεψη, αυτό ανατριχιάζει τους τζογαδόρους και τους κουμαρτζήδες έως και τη ραφή του πορτοφολιού τους. Ομως, στο ποδοσφαιρικό έπος μας, υπάρχει και μία αχίλλειος πτέρνα: έχασε δύο ματς η ψιψίνα μας, αλλά –ψιτ!- δεν χάθηκε και ο κόσμος. Ο Αχιλλέας δεν φοβάται από τον συναγωνισμό, ας πάει να προβλέπει ο καθένας τυχάρπαστος σε όλη τη Ρωσία: η κατσίκα, η αρκούδα, το δελφίνι, ο λεμούριος, η τίγρη της Βεγγάλης, ο ιπποπόταμος ο ίδιος!
Και οι αναπληρωματικοί που ζέσταναν τον πάγκο
Μια φορά και έναν καιρό, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ζούσε μια αυτοκράτειρα. Προέβλεψε ολόσωστα το αποτέλεσμα πολλών αγώνων, ακόμη και τη νίκη της Αργεντινής εις βάρος της Νιγηρίας το θηρίο, όμως βαρέθηκε και, περίεργη καθώς ήταν, πετάχτηκε ως τον Παράδεισο των γάτων – εκεί πάντα μυρίζει φρέσκο ψάρι, είναι απολαυστικά ζεστά και συνέχεια σε χαϊδολογούν αγγελικά δάχτυλα. Η ξαφνική εξαφάνισή της έσπειρε θλίψη στα κινεζικά σόσιαλ μίντια.
Το εγγλέζικο γουρούνι, ο Μάρκος, παίζοντας με πράσινα μήλα στολισμένα με σημαιάκια στο Ντέρμπισαϊρ, προέβλεψε για τα ημιτελικά: Νιγηρία, Βέλγιο, Ουρουγουάη και Αργεντινή. (Μη σκας, Μάρκο, πάμε στην παμπ. Ούτε ο Μουρίνιο τα πήγε καλύτερα.)
Ο παπαγάλος Νιούτον, παριζιάνος βέρος, είδε τη Γαλλία να νικά την Ουρουγουάη. Καμία έκπληξη.
Στον Ράμπιοτ οι σκληρές συνθήκες της ζωής στην Ιαπωνία έδωσαν ένα μάθημα (παραλίγο να γράψω ζωής): δεν ήταν παρά ένα χταπόδι -γιγάντιο έστω, ωκεάνιο-, ο νόστιμος. Τι και αν προέβλεψε μια χαρά τις νίκες της πατρίδας του; Δεν πρόλαβε καν να δει τους «καμικάζι» να αποκλείονται.
Υπάρχουν και άλλα πολλά ζώα στη λίστα των οιωνοσκόπων: η καμήλα του Ντουμπάι, η Βαλεντίνα η κολομβιανή λέαινα, δύο ελέφαντες -ένας Πολωνός και ένας Γερμανός-, ένας κορυδαλλός από το Χονγκ Κονγκ…
Οπως καταλαβαίνετε, για ορισμένα το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν όντως το τελευταίο τους Παγκόσμιο Κύπελλο Προβλέψεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News