Τις δύσκολες καμπές της διαπραγμάτευσης μέχρι την τελική συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τα επόμενα βήματα περιγράφει ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ομολογεί ότι ανησυχεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. «Δεν είναι εύκολο, ξέρω όμως ότι οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται και να εξασφαλίζουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Μπορεί και να στοιχίσει στην πολιτική καριέρα τη δική μου και του Αλέξη Τσίπρα» παραδέχθηκε.
Ο κ. Ζάεφ διατυπώνει την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό και θα περάσει και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ως προς το δημοψήφισμα είπε ότι θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμά του θα είναι δεσμευτικό. Ως προς την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων είπε ότι ο «στόχος που έχει θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα».
Παράλληλα, κάνει λόγο για τις γεωγραφικές περιοχές της «ιστορικής Μακεδονίας»: «Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός. Όσο και αν είναι δύσκολο, καταλαβαίνω τους πολίτες μου. Και για μένα είναι δύσκολο» είπε.
Οι συστάσεις σε Μητσοτάκη-Καμμένο
Ο κ. Ζάεφ απευθύνεται ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο που αντιδρούν στη συμφωνία, επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει. «Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας» ανέφερε.
Για τη «μακεδονική» ταυτότητα
Ερωτηθείς γιατί δεν αναφέρει τη «σλαβική προέλευση» και επιμένει στη «μακεδονική ταυτότητα» ο κ. Ζάεφ απάντησε: «Εμείς δεχόμαστε την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα, παντού όπου πηγαίνουμε, και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε. Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την Ιστορία μας, η οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων λειτουργεί μόνο ως όφελος».
Πότε φτάσαμε σε αδιέξοδο -Τα τηλέφωνα με Τσίπρα
Ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένα πολύ δύσκολο διάστημα πριν από τις Πρέσπες, όταν είδε ότι πλέον υπήρχε αδιέξοδο και δεν θα ήταν εφικτή η συμφωνία. «Ήταν πολύ δύσκολο διάστημα. Πολύ δύσκολες μέρες. Ήμασταν στα τηλέφωνα εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, συνεχώς. Έγιναν προσπάθειες για δημιουργικότητα στη διατύπωση των λέξεων στη συμφωνία, που θα αποτελούσαν επαρκή εγγύηση για εμάς και για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός εμένα, πιστεύοντας ότι δώσαμε ό,τι είχαμε. Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Είπαμε ο ένας στον άλλον, “σε ευχαριστώ φίλε μου που έκανες τα πάντα. Ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε περισσότερα. Ας κρατήσουμε τη φιλία μας και τη φιλία των πολιτών μας”».
Οπως αποκάλυψε, «το σκεφτήκαμε όμως λίγο και διαπιστώσαμε, ο Αλέξης πρωτίστως αλλά κι εγώ, ότι έρχεται Σαββατοκύριακο. Είπαμε ας ξεκουραστούμε και μήπως τη Δευτέρα, που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι, να προσπαθήσουμε ξανά. Περάσαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή στις συνομιλίες και κατάλαβα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε και τα τελευταία βήματα. Να κατανοήσω εγώ την ελληνική πλευρά και ο Αλέξης τη δική μου για να κάνουμε τελικά την τομή και να πάρουμε την απόφαση».
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ «οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν στη δημιουργικότητα τη δική μου και του Αλέξη στις διατυπώσεις. Εκείνη τη στιγμή είπαμε πως πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε νομικοί και να γίνουμε πολιτικοί. Να μιλήσουμε για την ταυτότητα για το όνομα και για τη χρήση του ονόματος και πώς θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό. Σε όλους τους θεσμούς. Αντιμετωπίσαμε με εντιμότητα όλα τα θέματα. Ήμουν πολύ προσεκτικός για το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της Ελλάδας που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας», σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News