1642
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη για τη Συμφωνία | ert

Τσίπρας για Σκοπιανό: «Ο Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 23:23
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη για τη Συμφωνία
|ert

Τσίπρας για Σκοπιανό: «Ο Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 23:23

Ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τετάρτης, παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού

Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι Πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών, δήλωσε.

Προσπαθήσαμε, είπε, να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου. Είναι μία συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με τη γενική εθνική γραμμή, που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, το σημαντικότερο είναι ότι είναι μία συμφωνία που προβλέπει πως στο σύνταγμά τους δεν θα αλλάξουν μόνο ονομασία αλλά θα απαλείψουν κάθε έκφραση αλυτρωτισμού, κατοχυρώνοντας πλήρως την πολιτισμική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας μας.

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. “Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές”, σημείωσε.

«Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενώ περάσει από τη γείτονα, δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επισήμανε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.

«Πλέον η πΓΔΜ καλείται να ξεπεράσει μία πολύπλοκη διαδικασία. Όταν κυρωθεί από τη Βουλή τους και εγκριθεί από το δημοψήφισμα, τότε μόνο θα ενεργοποιηθούν και για μας οι διεθνείς μας δεσμεύσεις. Πιστεύω πως θα επικυρωθεί η συμφωνία στην πΓΔΜ και ακολούθως θα ψηφιστεί και στην ελληνική Βουλή και μάλιστα από μία μεγάλη πλειοψηφία», προσθέτει.

Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει , δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί. “Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

«Οι γείτονες μας θα μετονομάσουν τη χώρα τους σε Severna Macedonjia, ήτοι Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι αμετάφραστη η ονομασία. Μεταφράζεται αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας αν θα αναφέρεται στη γλώσσα της ή στη γλώσσα της γείτονος».

Συμφωνία επωφελής για τη χώρα και την περιοχή

«Το Βόρεια είναι μια σημαντική κατάκτηση δίπλα στο Μακεδονία που αναγνωρίζουν 140 χώρες σήμερα. Ήμουν υπέρ να είναι αμετάφραστο διότι η γλώσσα εκδικείται και θα απορρίπτονταν η πιο δύσχρηστη μορφή και όλη θα την ονόμαζαν τελικά Μακεδονία».

«“Η Μακεδονία δέχθηκε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία”: αυτό ανέφερε όλος ο διεθνής τύπος. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα ουσίας με τεχνάσματα γιατί η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή».

«Αυτό που κάνει η συμφωνία, είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τρίτων λαών, στον αυτοπροσδιορισμό τους. Στο άρθρο 7 λέει ότι όπου χρησιμοποιούν το όνομα, δεν εννοούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το δικαίωμα ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή. Εμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες. Εμείς θα τους πούμε Σλαβομακεδόνες. Κι εκεί που σε όλη την υφήλιο ταξίδευαν με έγγραφα που τους ανέφεραν ως Μακεδόνες, τώρα θα ταξιδεύουν ως “Μακεδονία, παύλα, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”».

«Θλιβερή η στάση της ΝΔ»

«Πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα», καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Εβλεπα χθες τη θλιβερή στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκείνες του σκοπιανού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αλλάζαμε τα ονόματα, δεν θα είχαμε καμία διαφορά. Τι λένε; ότι συνθηκολογήσαμε. Πώς συνθηκολογήσαμε και οι δύο; Δεν κάναμε καμία συνθηκολόγηση. Η συνθηκολόγηση είναι να αφήνουμε το θέμα έτσι, να μην δίνουμε λύσεις. Αυτή είναι η παράταξη της άκρας δεξιάς και στις δύο χώρες. Είμαι περήφανος για τη συμφωνία, διότι προβλέπει εντός έξι μηνών, οι γείτονες θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση όλων των μνημείων μας, που είναι δικά μας και τα τοποθέτησε η ακραία κυβέρνηση του Γκρουέφσκι. Θα βάλουν πλακέτες στα μνημεία και στα αγάλματα. Αυτή είναι μία ιστορική εξέλιξη».

«Με κατηγορούν ότι κάνω μυστική διπλωματία, τη στιγμή που τους έχω επανειλημμένα ενημερώσει όλους. Η συμφωνία έκλεισε χθες το μεσημέρι. Τον πήρα (τον Κ. Μητσοτάκη) να τον ενημερώσω και μου είπε δεν θέλω να με ενημερώσεις, δώσε μου το χαρτί που υπέγραψες με το Ζάεφ. Το ίδιο έκανε και ο Ιβάνοφ στον Ζάεφ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη.

«Ο Καμμένος δεν έδωσε σημασία στη θέση μας για το Σκοπιανό»

«Η προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει μία τόσο σημαντική πολιτική εξέλιξη στα Σκόπια. Η βασική προγραμματική συνεννόηση ήταν να σταματήσει το πλιάτσικο στη χώρα και να τη βγάλουμε από τα μνημόνια. Ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε σημασία στην πάγια θέση μας για το Σκοπιανό. Θέλω να ομολογήσω ότι ο Καμμένος έχει μία πάγια θέση, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ όμως ως υπεύθυνος μίας πατριωτικής κυβέρνησης να μη θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, τώρα που είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών μας στόχων. Αν η άλλη πλευρά περάσει τους σκοπέλους, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει τη στάση αρχής του. Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

Γιατί δεν συγκάλεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, “δεν έχουμε μιλήσει” και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Τι λέει για ψήφο εμπιστοσύνης-συλλαλητήρια

“Η ψηφοφορία για τη συμφωνία σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης. Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες λαμβάνουν αυτόν τον χαρακτήρα. Πιστεύω ότι θα περάσει με μεγάλη υποψηφιότητα. Και η αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έχει τον ίδιο χαρακτήρα. Εμείς αυτό που κερδίσαμε στη συμφωνία, ήταν για να διασφαλίσουμε τη χώρα σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι, ας μου κάνουν πρόταση μομφής. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό παράδοξο.  Όσοι ψηφίσουν, αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής, θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής”.

“Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι. Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν  με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;”

“Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διότι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες  και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;”

Βρέθηκα στη θέση του Πρωθυπουργού σε μία εποχή όχι συνηθισμένη, αλλά δύσκολη. Πήρα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Είμαι περήφανος και θα με κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ήταν πολύ πιο δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος.

«Θα το καταφέρουμε γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ ανήκουμε στο δικό σου πολιτικό χώρο» απάντησε ο Πρωθυπουργός όπως είπε στον κ. Τουσκ όταν του τηλεφώνησε για το πως πήγαινε η διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Τουσκ του απάντησε γελώντας: “Έχεις απόλυτο δίκιο”.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αυτά τα τρία χρόνια έγινε από χώρα-παρίας και μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τη Συμφωνία, είπε ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία.

Στη διαπραγμάτευση δεν μας πίεσε κανείς. Την ξεκινήσαμε εμείς, εγώ και ο Κοτζιάς, έχοντας στρατηγική ενόραση για το μέλλον. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες σαφώς και τη θέλουν τη συμφωνία. Δεν μας πίεσε κανείς και δεν θα δεχόμασταν να μας πιέσουν. Το ξεκινήσαμε νωρίς, διότι ήταν δική μας κίνηση. Εξαιρετική η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, καταβάλλοντας μία προσπάθεια που ξεπερνά ακόμη και τα όρια της αντοχής. Πάλεψε γραμμή-γραμμή τη συμφωνία. Έδωσε τη μάχη, έχοντας και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία απαιτούσαν να είναι στην Αθήνα. Ήταν όμως συνεχώς στο εξωτερικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...