Είναι από μόνο του αρκετά σουρεαλιστικό, και η αλήθεια είναι ότι πριν μερικά χρονιά θα μπορούσε να ακουστεί ως αρχή ανεκδότου: ένας Αμερικανός, πρώην επιχειρηματίας, πρώην εργολάβος και τηλεπαρουσιαστής και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον εγγονό του απόλυτου ηγέτη της Βόρειας Κορέας επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, ενώ στο ραντεβού τους τον ρόλο του ενδιαμέσου θα έχει ένας εκκεντρικός πρώην αστέρας του NBA.
Και το καλύτερο, η συνάντηση θα γίνει σε ένα νησί της Σιγκαπούρης που έχει ιδιαίτερη ιστορία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν θα συναντήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη-δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-Ουν, εγγονό του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ενώ μαζί τους θα βρίσκεται ο Ντένις Ρόντμαν. Αυτό όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι και ο τόπος συνάντησης των δύο ηγετών: έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη, 12 Ιουνίου, στο νησί Σεντόσα που βρίσκεται νότια της Σιγκαπούρης.
«Σεντόσα» σημαίνει «ειρήνη και ηρεμία». Μία γρήγορα ματιά στο νησί αρκεί για να επιβεβαιωθεί αυτός ο τίτλος. Πράγματι, είναι πανέμορφο, με εκτεταμένες παραλίες, λευκή άμμο, σμαραγδένια νερά και όλες τις σύγχρονες ανέσεις και δραστηριότητες που θα ήθελε να απολαύσει κάποιος στις διακοπές του. Αυτή όμως είναι η «σύγχρονη εικόνα» του νησιού οποίο κάτω από την ξανθή άμμο του κρύβει ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν.
Για την ακρίβεια, είχε «αξιοποιηθεί» κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ιάπωνες για την κράτηση βρετανών και αυστραλών αιχμαλώτων που μάχονταν κατά των δυνάμεων του Αξονα και αναγκάστηκαν να παραδοθούν το 1942.
Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες και ως τόπος εκτέλεσης μεγάλου αριθμού κατοίκων της Σιγκαπούρης που ήταν κινεζικής καταγωγής, ενώ μεταξύ των θυμάτων ήταν πολλοί άμαχοι τους οποίους οι Ιάπωνες υποπτεύονταν πως εμπλέκονταν σε δραστηριότητες κατά των συμφερόντων της χώρας τους. Πολλές από τις εκτελέσεις πραγματοποιούνταν στην παραλία του νησιού που σήμερα φιλοξενεί το γήπεδο γκολφ Serapong.
Οσο για το «ειρήνη και ηρεμία» είναι μία σύγχρονη ονομασία του νησιού που μέχρι το 1972 ήταν γνωστό ως «Pulau Belakang Mati» που σημαίνει «Νησί του θανάτου από πίσω». Ισως επειδή τo νησί, σύμφωνα με την Telegraph, αποτελούσε για χρόνια και καταφύγιο πειρατών και δολοφόνων. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης όμως το μετονόμασε θέλοντας να το εξαγνίσει και έπειτα να το αξιοποιήσει ως τουριστικό θέρετρο.
Το νησί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, φιλοξενεί επίσης μερικούς από τους πλουσιότερους πολίτες της Σιγκαπούρης, με τους περισσότερους να διαμένουν σε παραθαλάσσιες βίλες που κοστίζουν έως και 40 δισ. δολάρια.
Οι εργασίες του Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Capella, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, ενώ έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του ξενοδοχείου και έχει αποκλειστεί μια μεγάλη περιοχή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News