Στη συμπεριφορά των αγορών τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες όσο μάλιστα η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία θα ξεδιπλώνει την τακτική της στρέφεται το ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις για το συμμαχικό σχήμα υπό τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια.
Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα να κινούνται πλέον ομαλά καθώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου (αλλά και την «ευλογία» του προέδρου Ματαρέλα), αλλά η αναμενόμενη «ψήφος» είναι αυτή από το εξωτερικό.
Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα από τις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων είχαν προκαλέσει ανησυχία για τις απαιτήσεις που θα διατύπωνε η νέα κυβέρνηση.
Η διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ και η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ αν θα το αποφάσιζε ο ιταλικός λαός είναι εύλογο να προκάλεσαν ανησυχία. Στη τελική συμφωνία αυτά τα «αγκάθια» είχαν εξαφανιστεί ενώ άλλα σημεία ήταν ηπιότερα και διατυπωμένα με ασάφεια.
Παρέμειναν πάντως οι εκκλήσεις για σαρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, για αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και στο μεταναστευτικό, όπου τα δύο κόμματα είναι υπέρ μιας σκληρότερης γραμμής.
Η νέα κυβέρνηση έχει όμως και σοβαρά εσωτερικά ζητήματα να διευθετήσει: πρέπει να βρει 12,5 δισ. ευρώ για τη συμβολή της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, να συμφωνήσει για το μέλλον της Alitalia αλλά και για το μέλλον μεγάλων δημόσιων οργανισμών όπως η Rai.
Αρχικά χρειάζεται η μία πλευρά να γνωρίσει την άλλη.
Οπως σημειώνει ο Guardian η επιλογή του Κόντε αντιμετωπίστηκε με απορία από τις Βρυξέλλες. Είναι ένα πρόσωπο άγνωστο (ούτε στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα γνωστός εξάλλου), θεωρείται άπειρος, όπως και ότι θα έχει μικρά περιθώρια κινήσεων.
Ο οίκος Fitch έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η επερχόμενη λαϊκιστική κυβέρνηση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της χώρας.
Από μία άλλη οπτική γωνία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και αρμόδιος για το ευρώ- Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να ακολουθήσει «μια λογική δημοσιονομική πολιτική».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους αρχής δεν εμπλέκεται στην εθνική πολιτική των κρατών. Ομως για εμάς είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να ακολουθήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» επισήμανε ο Ντομπρόβσκις, υπενθυμίζοντας ότι «η Ιταλία είχε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση, το παρελθόν και η ιδεολογία των δύο κομμάτων, της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρια, ίσως να μην προοιωνίζονται ήρεμη σχέση με τις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News