O πορτορικανός πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, σύμφωνα με το Reuters, στάθηκε την Τρίτη στο πλευρό των Παλαιστινίων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για τους σκοτωμούς δεκάδων Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα.
Στους χώρους του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται στη νότια Γαλλία, δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν έναν κύκλο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, έξω από το περίπτερο της Παλαιστίνης.
«Είναι πραγματικά τρελό να βρισκόμαστε εδώ με τις ταινίες, τους δημιουργούς τους, να συζητάμε σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά μας ενώ τα παιδιά και οι οικογένειές μας υποφέρουν από την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον τους».
Aυτά δήλωσε η παλαιστίνια παραγωγός και σκηνοθέτης, Μέι Οντεχ.
Για πρώτη φορά φέτος, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών του 2018, οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικό τους περίπτερο.
Hundreds of people have attended a solidarity rally in #Derry this evening following the killing of dozens of Palestinians in the last 24 hours.
Fifty eight people were shot dead by Israeli forces during #Gaza border protests yesterday pic.twitter.com/No1NgxZETj— Leona O'Neill (@LeonaONeill1) May 15, 2018
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι για τη βία ευθύνεται η Χαμάς η οποία «σπρώχνει» αμάχους στη «γραμμή του πυρός».
«Σπρώχνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στη γραμμή του πυρός με στόχο να έχουν θύματα. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Εκείνοι προσπαθούν να προκαλέσουν θύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, κάτι που είναι φρικτό», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Ενώ η καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα και οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση πολλαπλασιάζονται, ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι οποιοσδήποτε στρατός στον κόσμο θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο και διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν αρχικά να σταματήσουν τους διαδηλωτές με “μη θανατηφόρα” μέσα. Ο στόχος είναι “να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από ανθρώπους που λένε «θα σας καταστρέψουμε, θα πλημμυρίσουμε τη χώρα σας»”, συνέχισε.
Υποστήριξε επίσης ότι τα γεγονότα της Δευτέρας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. “Αν η Χαμάς δεν τους είχε ωθήσει, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Η Χαμάς ευθύνεται και το έκανε σκόπιμα”, επέμεινε.
Protesters throw rocks at the Embassy of Israel in Athens during a protest over US Embassy #Jerusalem move and #Gaza killings pic.twitter.com/0RhqAqj6sx
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) May 15, 2018
Η αμερικανική κυβέρνηση επέρριψε επίσης την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενη το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.
Το Κουβέιτ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζητά τη “διεθνή προστασία” των παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ επαίνεσαν την “αυτοσυγκράτηση” που επέδειξε το Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές.
A protestor reading out all the people who have been confirmed dead after yesterday’s attack’s in #Gaza by Israeli’s killing 58 people. A minutes silence is to be held in St. Peter’s square – hundreds of people have gathered to pay tribute. @BBCRadioManc pic.twitter.com/If2yhapyHV
— Inzy Rashid (@inzyrashid) May 15, 2018
Περίπου 60 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν την Δευτέρα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ένα μωρό οκτώ μηνών υπέκυψε επίσης αφού εισέπνευσε δακρυγόνα. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.400.
Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το οποίος έχει ως στόχο του να παρασχεθεί “διεθνής προστασία” στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
NOW: Hundreds of protesters blocking traffic in the center of Jerusalem, protesting against the killing in Gaza. pic.twitter.com/8yPQgH2HSW
— Joshua Leifer (@joshualeifer) May 15, 2018
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Τελείωσε με τις φωτογραφίες των «ομάδων»: αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».
«Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν» τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. «Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας», πρόσθεσε.
Amb. @nikkihaley, at #UNSC Emergency Session on #Gaza now:
"I ask my colleagues here: Who among us would accept this type of activity on your border? No one would. No country in this chamber would act with more restraint than Israel has."
cc. @IsraelinUN @StateDept @UN pic.twitter.com/QmEHBtlHgF
— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) May 15, 2018
Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ», επέμεινε.
«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.
Ο γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν “δυσανάλογη”.
Watch as Israeli drones drop teargas on Palestinian protesters in #Gaza — part of a wave of unrest fueled by the relocation of the U.S. Embassy to Jerusalem yesterday. @RichardEngel reporting minutes ago from the Gaza-Israel border with @mitchellreports @MSNBC #OnAssignment pic.twitter.com/a10MUAJXqg
— On Assignment with Richard Engel (@OARichardEngel) May 15, 2018
Η Χέιλι, εκτιμώντας ότι η Χαμάς υποδαύλισε τη βία, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και των διαδηλώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. “Δεν προκαταβάλει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις”, διαβεβαίωσε, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο.
“Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία”, υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία. Η Κίνα ζήτησε “μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα” για τα γεγονότα της Δευτέρας.
Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε “να σταματήσει αυτή η σφαγή” του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για “παραλυσία” του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του “να μην διαψεύσουν τις ελπίδες” των Παλαιστινίων.
“Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες” και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για “να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς” είπε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.
CAPTURED ON CAMERA!
The israeli occupation forces in this footage meet unarmed non-violent Palestinian protesters near Gaza border fence with lethal and disproportionate force. Now, should the world wait for more to break its silence?? #Nakba70#Gaza#ICCIndictIsraelNow pic.twitter.com/Bqy4j9AFGN— The Times of Palestine (@timzofpalestine) May 15, 2018
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ανακάλεσε την Τρίτη τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον δήλωσε ο επικεφαλής παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.
Ο Χουσάμ Ζομλότ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΑΠ στην Ουάσινγκτον, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν για τα παλαιστινιακά εδάφη τόνισε ο Ερεκάτ στην παλαιστινιακή τηλεόραση. Μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, υπογράμμισε ότι η απόφαση “ακολουθεί την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ”.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News