Ενα βήμα -συμβολικό περισσότερο, παρά ουσιαστικό- προς τη διαδοχή της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, έκανε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών (έτσι ονομάζεται πλέον η Βρετανική Κοινοπολιτεία).
Η ένωση των 53 κρατών αναγνώριζε έως σήμερα ως επικεφαλής την Ελισάβετ, η οποία είχε εκφράσει την «ειλικρινή ευχή της» να τη διαδεχτεί «κάποια ημέρα» σε αυτά τα καθήκοντα ο Κάρολος.
Ο ρόλος του επικεφαλής δεν είναι κληρονομικός και δεν είναι απαραίτητο να είναι στα χέρια της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Υπέρ του Καρόλου είχαν εκφραστεί και η Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Το ζήτημα της διαδοχής, όπως σημειώνει το BBC, συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Κάστρο του Γουίντσορ κατά τη σύνοδο των κρατών-μελών. Αν και υπήρξαν εκκλήσεις να υιοθετηθεί ένα σύστημα εναλλαγής, τελικά αποφασίστηκε αυτή η άτυπη διαδοχή.
Ο τίτλος είναι απλά συμβολικός, καθώς ο επικεφαλής των 53 δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Δεν έχει ούτε προκαθορισμένη θητεία.
Είναι, ωστόσο, ένα πρόσωπο που ενώνει τα μέλη της Κοινοπολιτείας και διασφαλίζει ότι θα εκπληρώνονται οι στόχοι της, κυρίως διαμέσου του εμπορίου και της διεθνούς συνεργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής πρέπει να επισκέπτεται τα άλλα κράτη-μέλη, καθήκοντα που η 91χρονη Ελισάβετ (αύριο 21 Απριλίου είναι τα γενέθλιά της) δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει όπως στο παρελθόν.
Η Κοινοπολιτεία, μια ένωση 53 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, περιλαμβάνει 2,4 δισ. ανθρώπους. Σχεδόν όλα τα μέλη της ήταν κάποτε βρετανικές αποικίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News