Την άρση των συστηματικών συνοριακών ελέγχων για τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα αποφάσισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων τις οποίες επικαλείται το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
O γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ενημέρωσε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ γνωστοποίησε και την απόφαση για παράταση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία για άλλους έξι μήνες.
Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν εισαχθεί από την Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2015 και η τελευταία παράτασή τους εκπνέει στις 12 Μαΐου 2018.
Τον Νοέμβριο 2017, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε δώσει εντολή για την επέκταση των ελέγχων και στις πτήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες είσοδοι στη χώρα.
«Οι έλεγχοι που γίνονται έκτοτε δεν έδειξαν κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με κάποια “γκρίζα ζώνη” σε σχέση με παράνομες εισόδους με πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία. Για αυτό προβαίνουμε σε άρση των συστηματικών ελέγχων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεισαχθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια, σε συνεννόηση με την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για διαδικτυακές πωλήσεις ταυτοτήτων που έχουν εκδώσει οι γερμανικές Αρχές για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, που επικαλείται στοιχεία εσωτερικής ανάλυσης της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, «η εμπορία τέτοιου είδους εγγράφων γίνεται κυρίως στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από την Ελλάδα «μπορεί κανείς με αυτά τα χαρτιά να επιβιβαστεί σε αεροσκάφη, χωρίς περαιτέρω ελέγχους, με προορισμό τη Στοκχόλμη, τη Φραγκφούρτη ή το Άμστερνταμ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αυξήθηκε ο αριθμός των διαπιστωμένων παράνομων αφίξεων με αεροπλάνα (στη Γερμανία) κατά 9% το 2016 και 22% το 2017. Κύρια χώρα αναχώρησης των πτήσεων ήταν η Ελλάδα», αναφέρει η ανάλυση.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έξαρση της «εμπορίας γνήσιων προσφυγικών εγγράφων – κυρίως μέσω του διαδικτύου. Στο Facebook υπάρχουν ομάδες, στις οποίες συναντώνται πωλητές και αγοραστές, διαπραγματεύονται κατά κανόνα στα αραβικά». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, συχνότεροι αγοραστές των εγγράφων είναι Σύροι που θέλουν να διαφύγουν στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News