Με μια δυνατή εικόνα που ανακαλεί το παρελθόν και τους πολέμους της Ευρώπης, περιέγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυτό που πρέπει να αποφύγει η Ενωση σε βαρυσήμαντη ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν θέλω να είμαι μέρος μιας γενιάς υπνοβατών που έχει ξεχάσει το παρελθόν της. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που επέλεξε να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της»,τόνισε την Τρίτη ο Μακρόν, απευθύνοντας πρόσκληση για διάλογο εντός της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αποκληθεί υπνοβάτες, γιατί χωρίς να έχουν συναίσθηση για το τι κάνουν, έφθασαν μέσα σε ελάχιστο διάστημα σε μια ολοκληρωτική πολεμική αναμέτρηση.
Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε μάλιστα για αυτό που «μοιάζει να είναι ένας ευρωπαϊκός εμφύλιος, όπου ο εθνικισμός και ο εγωισμός μπαίνουν πάνω από αυτά που μας φέρνουν κοντά». Η Ευρώπη, είπε εξάλλου ο Μακρόν, πρέπει να είναι ανάχωμα σε αυτήν την επέλαση του εθνικισμού.
Καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «όλο και μεγαλύτερη γοητεία από τον μη φιλελεύθερο» (illiberalism), αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από μεγάλο μέρος των παριστάμενων ευρωβουλευτών. Εξαιρέσεις, όπως τις καταγράφει το Reuters, ήταν οι εθνικιστές βουλευτές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και αλλού, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί.
Η ομιλία του γάλλου προέδρου κινήθηκε πάνω στον άξονα της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας –και της δημοκρατίας γενικότερα- εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού που αναδύεται σε ορισμένες χώρες της Ενωσης.
Η απάντηση στον αυταρχισμό, τόνισε ο Μακρόν, δεν πρέπει να είναι η αυταρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας τις βασικές θέσεις που έχει εκφράσει για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η Γαλλία προτίθεται να αυξήσει τη συμμετοχή τα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ο γάλλος πρόεδρος και ζήτησε βαθύτερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν ζήτησε και τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για την απευθείας χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες, για να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία –κυρίως αυτές- αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ιδέα υποχρεωτικού διαμοιρασμού με ποσοστώσεις. Το σχέδιο μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα, με υποχρεωτικές ποσοστώσεις που είχε εγκρίνει η ΕΕ το 2015, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν –τουλάχιστον- ενθουσιώδης.
«Ναι! Ναι! Συμφωνούμε, συμφωνώ πλήρως με ό,τι είπε ο πρόεδρος. Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε!» είπε ενώπιον της ολομέλειας.
Και συνεχίζοντας στη γραμμή του προέδρου, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, «όπως το είδαμε τη δεκαετία του ‘90».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News