1439
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής | Aris Oikonomou/SOOC

Τσίπρας: Η Τουρκία που «πυροβολεί τα δικά της πόδια» και το «υπαρξιακό» πρόβλημα της ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 17:59
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
|Aris Oikonomou/SOOC

Τσίπρας: Η Τουρκία που «πυροβολεί τα δικά της πόδια» και το «υπαρξιακό» πρόβλημα της ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 17:59

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πάνω από μιάμιση ώρα στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μια άνεση που αναλυτές απέδωσαν στο ότι ο ίδιος θεωρεί τα αποτελέσματα των εργασιών θετικά.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για το Μακεδονικό και έστειλε μηνύματα σε Αγκυρα και Σκόπια, αναφέρθηκε στα ζητήματα λειτουργίας της ΕΕ, στον ESM και στο Eurogroup καθώς και για τους φορολογικούς παραδείσους – ήταν μια συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για τον εαυτό του.

«Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις λογικές της διαρκούς προκλητικότητας» προειδοποίησε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής ως το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει σταλεί στην Αγκυρα.

«Μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, μια ποιοτική αλλαγή που θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας και να στηρίζει την ενταξιακή της πορεία. Τόνισα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία στην αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, όπως η μεταναστευτική κρίση. Αλλά επίσης τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίζει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας», πρόσθεσε, «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει λογικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς με αυτές δεν έχει τίποτα να κερδίσει παρά μόνο να χάσει. Εξασφαλίζοντας αυτές τις εγγυήσεις, υποστήριξα τη διεξαγωγή της Συνόδου της Βάρνας. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα και σίγουρα το πιο ισχυρό στην ιστορία της ΕΕ και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Στην ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση του φόβου, γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε θα ήταν σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί οι γείτονες μας να είναι φωνακλάδες αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους. Η στήριξη που δέχτηκε εδώ η Ελλάδα είναι ένα δείγμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε άλλα πράγματα. Απευθύνω έκκληση στην άλλη πλευρά ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και θα πρέπει να σοβαρευτεί».

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επιπλέον ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους «και για την κράτηση των δύο Ελλήνων, ζητώντας εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη Βάρνα. Εξασφαλίστηκε σαφής εγγύηση ότι θα τεθεί το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα».

«Είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε νέα φάση σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική στήριξη των εταίρων μας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών διαύλων, αλλά στηριζόμαστε και στην κινητοποίηση των εταίρων και συμμάχων μας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον πρόεδρο Πούτιν για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του αλλά και τη διμερή συνεργασία, τον ενημέρωσα όμως και για τις θέσεις με την Τουρκία ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν».

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι θα αποδεχτεί πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί τη Ρωσία. Η επίσκεψη θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για στρατιωτικούς χάρτες που βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός το οποίο είναι προφανέστατα ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής, προκειμένου να εγείρει ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες, θα κάνει τεράστιο λάθος απέναντι στην αξιοπιστία του αλλά και στις σχέσεις που έχουμε χτίσει. Αυτά τα δημοσιεύματα εύχομαι να διαψευστούν γιατί δημιουργούν ρήγμα στην αξιοπιστία της γείτονος».

Οσο για το αν θεωρεί «ομήρους» τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, όπως συνεχίζει να τους αποκαλεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία ή ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Εχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα, δεν λύθηκε κι αυτό μας προβληματίζει, έχουμε τη μεταφορά τους σε φυλακές υψηλής ασφαλείας και δεν έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία. Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργεί ερωτηματικά και καχυποψία. Αν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και μια δεύτερη και τρίτη φορά γιατί θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα ΜΜΕ και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ με αφορμή και την «ιστορικού χαρακτήρα» όπως την χαρακτήρισε, επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

«Η θέση μας είναι σταθερή: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ θα είναι δυνατή μόνο όταν πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις. Αναζητούμε επωφελή συμβιβασμό με την πΓΔΜ στο πλαίσιο των αρχών που έχουμε περιγράψει», είπε.

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση»

Σε ερώτηση σκοπιανού δημοσιογράφου ο οποίος αφού είπε το όνομά του αυτοπροσδιορίστηκε ως πολίτης από τη «Republic of Gorna Macedonia», ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

«Δείτε το όλοι, είναι εδώ ως “Γκόρνα Ματσεντόνια”. Χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το “Γκόρνα (Ανω) Ματσεντόνια”, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Τσίπρας πάντως ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας μπορεί να αντέξει και μια μη λύση του ζητήματος, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν που έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του στην ΠΓΔΜ.

«Για μας είναι μία ιστορική πρωτοβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Όχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

pix11521813079 (1)

Σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών λέγοντας πως «επισημάνθηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών στην ΕΕ. Εξέφρασα τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ενός ευρωπαϊκού φόρου, εκεί που οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική».

Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει «να υπάρξει φορολογική σύγκλιση για να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στους φορολογικούς συντελεστές την οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις κολοσσοί για να φοροδιαφεύγουν», επισημαίνοντας την ανάγκη για «μείωση των φορολογικών παραδείσων».

«Είναι παράλογο, να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εθελοτυφλούμε στους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ, οι οποίοι πλήττουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης», είπε επίσης.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταβολής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τονίζοντας ότι έχουμε αργήσει, «καθώς η Ευρώπη δεν είχε την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπρεπε να καλεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να επιλύσουν τα δικά της προβλήματα».

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της ευρωζώνη. Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων. Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα είπε ότι θα πρέπει «να διαλευκανθεί το συντομότερο αυτή η υπόθεση και με τη συνεργασία της Ρωσίας».

«Η επίθεση με χημικά όπλα εντός της ΕΕ είναι μια επίθεση στην κοινή μας ασφάλεια, ωστόσο θα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό και τον διάλογο με τη Ρωσία», σημείωσε.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Γαλλίας έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση με την ομηρία σε σούπερ μάρκετ.

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...