Ανησυχία εγείρει για ακόμη μια φορά η προβληματική κατάσταση που παρουσιάζει η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα των μνημονίων και της παρατεταμένης ύφεσης. Η εικόνα των νοσοκομείων αποκαλυπτική, με τις σοβαρές ελλείψεις να αποδεικνύουν το μέγεθος της δημοσιονομικής κρίσης. Σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε χώρες της Δύσης αναφέρεται και το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Times που αποκαλύπτει ότι, ύστερα από οκτώ χρόνια περικοπών στις δαπάνες Υγείας, ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσλαμβάνουν υδραυλικούς στη θέση ακτινολόγων για να χορηγήσουν θεραπεία στους καρκινοπαθείς.
Γιατροί παραδέχονται, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας και τις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί την ώρα που καταρτισμένοι υπάλληλοι, ικανοί να διαχειριστούν εργασίες που απαιτούν εξειδίκευση σε κρατικά νοσοκομεία, μεταναστεύουν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης για να αναζητήσουν εργασία. Το κράτος πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.
Περί τις 4.000 ακτινολόγοι εργάζονται στα 146 κρατικά νοσοκομεία της χώρας μας, όμως το καθεστώς περικοπών έχει αναγκάσει διευθυντές νοσοκομείων να χρησιμοποιούν υδραυλικούς για να παρέχεται θεραπεία στους καρκινοπαθείς με ακτίνες X. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (υδραυλικοί) χωρίς να έχουν δεχτεί την απαιτούμενη εκπαίδευση παραμένουν σε αυτά τα σημαντικά πόστα.
Η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων υποστήριξε, μάλιστα, ότι υπήρχαν οκτώ περιπτώσεις υδραυλικών σε τέσσερα νοσοκομεία εκτός Αθηνών που εργάζονταν ως ακτινολόγοι. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχουν και αλλού στην Ελλάδα τέτοιες ανάλογες υποθέσεις.
Θορυβημένη από τις κατηγορίες, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.
Κανένας άλλος τομέας στην Ελλάδα δεν έχει πληγεί τόσο όσο εκείνος της Υγείας, τονίζουν οι Times, καθώς οι κατά κεφαλήν κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σχεδόν. Πέντε δισ. ευρώ, δηλαδή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι ιατρικές, δε, προμήθειες παρουσιάζουν τέτοια έλλειψη που τα νοσοκομεία ζητούν από τους ασθενείς να φέρνουν πετσέτες και μπουρνούζια από το σπίτι τους. Τα χειρουργικά γάντια συχνά απουσιάζουν, όπως δυσεύρετα είναι και τα διαγνωστικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News