Τη διαφωνία τους για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Οι πρώην συμφοιτητές κατά τις σπουδές τους στη Βρετανία τη δεκαετία του ’80, από θέσεις ευθύνης σήμερα, κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ντιμπέιτ του ΙΟΒΕ το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ενώ αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη θέση ότι αυτή η λύση έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει, οπότε για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση.
Οι δύο άνδρες διαφώνησαν και για τον ρόλο των συστημικών τραπεζών στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στο ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας.
Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και σε επίπεδα της τάξεως άνω του 2% θα πρέπει να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ιδιωτική αποταμίευση και να αξιοποιηθούν οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο υπουργός υπογράμμισε για τις αποταμιεύσεις ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση «Αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις», τόνισε.
Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε μάλιστα ότι «θα τρίζουν τα κόκκαλα των αποθανόντων καθηγητών του κ. Στουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση».
Πάντως αμφότεροι οι ομιλητές απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο, για το οποίο διαφωνούν ανοιχτά. Ο μεν κ. Στουρνάρας μιλά όπου σταθεί και όπου βρεθεί για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο δε κ. Τσακαλώτος επιμένει στα περί «clean exit» αν και όχι τόσο συστηματικά πλέον. Σε κάθε περίπτωση και όπως περιγράφηκε από παρατηρητές, ήταν σαν να είχαν συμφωνήσει να μην αναφερθούν στο ζήτημα. Και ως καλοί φίλοι τήρησαν τη συμφωνία τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News