282
Αλλη μια Ιρανή, πιστή στον σκληρό νόμο της Σαρίας | Shutterstock

Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε «αμαρτωλή» Ιρανή που έβγαλε τη μαντίλα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 18:51
Αλλη μια Ιρανή, πιστή στον σκληρό νόμο της Σαρίας
|Shutterstock

Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε «αμαρτωλή» Ιρανή που έβγαλε τη μαντίλα

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 18:51

Πριν από δύο μήνες η οργή φανέρωσε το πρόσωπό της στις μικρές και μεγάλες πόλεις του Ιράν. Πολίτες συνέρρεαν στους δρόμους για να φωνάξουν αντικυβερνητικά συνθήματα εκδηλώνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην πολιτική του προέδρου Χασάν Ροχανί. Ο όγκος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε: η ανάγνωση ορισμένων διεθνών μέσων ενημέρωσης δεν απέκλειε μάλιστα το σενάριο εκδίκησης από τους διψασμένους για επανάσταση Ιρανούς. Απαρατήρητες δεν περνούν όμως και οι ιστορίες των γυναικών που προχωρούν στη δική τους επανάσταση και συναντούν τον δικαστικό πέλεκυ.

Σε έναν μήνα πάνω από 30 γυναίκες έχουν συλληφθεί κατηγορούμενες για παραβίαση του θρησκευτικού νόμου της Σαρίας που ορίζει τη μαντίλα υποχρεωτικό ένδυμα στο κεφάλι τους. Τον γύρο του κόσμου κάνει και μια υπόθεση γυναίκας που τιμωρήθηκε από τις Αρχές επειδή εμφανίστηκε σε πορεία χωρίς το χιτζάμπ της. Οπως έγινε γνωστό, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η γυναίκα, που δεν έχει κατονομαστεί, έβγαλε τη μαντίλα της στην Τεχεράνη και -σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της ιρανικής πρωτεύουσας, που ανακοίνωσε την ποινή- η ένοχη σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Ακόμα και αν το αίτημά της απορριφθεί, θα έχει δικαίωμα να βγει από τη φυλακή με αναστολή, ύστερα από τρεις μήνες.

Περισσότερες από 30 Ιρανές έχουν συλληφθεί από το τέλος του Δεκεμβρίου για την ίδια παράβαση. Κάποιες αφέθηκαν τελικώς ελεύθερες, αλλά πολλές εξακολουθούν να διώκονται. Οι γυναίκες που «αποκαλύπτουν» τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο, στο Ιράν, συνήθως καταδικάζονται σε φυλάκιση μερικών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 25 δολαρίων.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση η ποινή ήταν πιο αυστηρή επειδή η αφαίρεση της χιτζάμπ έγινε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας.

Από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979, η ιρανική νομοθεσία επιβάλλει σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ιδιότητας και καταγωγής, να κυκλοφορούν «πλήρως καλυμμένες» σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...