Ενας από τους πιο λιτούς πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ο Σουηδός Ινγκβαρ Κάμπραντ που ίδρυσε την εταιρεία επίπλων και οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
Την είδηση ανακοίνωσε η εταιρεία του στο λογαριασμό της στο Twitter. Ο Κάμπραντ πέθανε ήσυχα στην κατοικία του την Κυριακή, αναφέρει η εταιρεία.
Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han IKEA. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen. pic.twitter.com/RWTGtukeyI
— IKEA Sverige (@IKEASverige) January 28, 2018
Μόλις σε ηλικία 17 ετών ο Κάμπραντ είχε την ιδέα για μια επιχείρηση που θα είναι κάτι περισσότερο από ένα κατάστημα πώλησης επίπλων και ειδών για το σπίτι.
Το όνομα ΙΚΕΑ προέρχεται από τα αρχικά του (ΙΚ), την οικογενειακή φίρμα επίπλων Elmtaryd και το Agunnaryd, που είναι το χωριό όπου γεννήθηκε.
Τα καταστήματα αποδείχτηκαν μια ιδιαίτερα δημοφιλής και επικερδής επιχείρηση που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική. Σήμερα έχουν περί τους 190.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και τζίρο που φτάνει τα 38 δισ. ευρώ.
Αν και η περιουσία του Κάμπραντ ήταν πολύ μεγάλη, ο ίδιος επέλεγε να ζει πολύ απλά χωρίς υπερβολές και επέμενε σε αυτό ως το τέλος της ζωής του.
Ο Κάμπραντ ίδρυσε την IKEA το 1943, όταν ήταν μόλις 17 ετών, όμως η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας ήρθε το 1956, όταν έγινε η πρωτοπόρος στα έπιπλα επίπεδης συσκευασίας.
Η ιδέα τού ήρθε καθώς παρακολουθούσε έναν εργαζόμενο να αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.
Κάτοικος Σουηδίας από το 1977 έως το 2014, συνταξιοδοτήθηκε πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας στη θέση του τους τρεις γιούς του.
Τα τελευταία είχε έλθει στο φως το σκοτεινό, φιλοναζιστικό παρελθόν του.
Κατά τα νεανικά του χρόνια είχε δείξει συμπάθεια για τους Ναζί, την οποία διατήρησε ως μέλος ναζιστικών οργανώσεων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σουηδία τυπικά ήταν ουδέτερη, αλλά γενικά είχε μια μάλλον φιλογερμανική στάση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ζήτησε πάντως συγγνώμη τη δεκαετία του ‘90.
Ο Κάμπραντ φημιζόταν για την απέχθειά του για τη σουηδική εφορία, αλλά και για την τσιγκουνιά του
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News