Αποτέλεσμα που δίνει το πράσινο φως της βάσης στην επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά μαρτυρά και τον εσωτερικό διχασμό των Σοσιαλδημοκρατών έβγαλε η κάλπη στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη.
Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο συνέδριο του SPD ενέκρινε την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ.
Ενδεικτικό του κλίματος το ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί με ανάταση χεριού (με κάρτες), ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία. Ετσι χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.
Το δίλημμα: διαπραγματεύσεις για Μεγάλο Συνασπισμό ή νέες εκλογές έθεσε ευθέως ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ενώ ζήτησε την εμπιστοσύνη των συντρόφων του και διαβεβαίωσε ότι στις διερευνητικές συνομιλίες το SPD «πέτυχε πολλά».
Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του, του είπε πριν από κάποιες μέρες πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».
Τις προηγούμενες ημέρες τα μηνύματα από τη βάση του κόμματος δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς διαφωνούσε σε σημαντικό ποσοστό με την προοπτική μιας συνεργασίας που μετεκλογικά του κόμμα είχε σχεδόν αποκηρύξει. Σε δύο τουλάχιστον κρατίδια οι κομματικές οργανώσεις του SPD είχαν ψηφίσει αρνητικά.
Την ίδια ώρα σημαίνοντα στελέχη εξέφραζαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την αμφιβολία τους για το πείραμα. Ο Μάρτιν Σουλτς, άλλα στελέχη και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχαν ριχτεί στη μάχη να μεταπείσουν την κομματική βάση και από ό,τι φαίνεται τα κατάφεραν.
Το αποτέλεσμα δίνει χρόνο και χώρο στο SPD και το CDU να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, που θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη για να ολοκληρωθούν.
Δίνει όμως και χρόνο στις ηγεσίες των δύο κομμάτων οι οποίες, σε περίπτωσης απόρριψης της συνεργασίας, θα βρίσκονταν αμφότερες εκτεθειμένες στα μάτια των ψηφοφόρων τους και πιθανόν σε αποδρομή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News