Το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου αλλά και διμερή ζητήματα συνεργασίας τέθηκαν στο προσκήνιο της διευρυμένης συνάντησης που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας.
Πρώτος έφτασε τον Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Ακολούθως έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ενώ στο πρόγραμμα είναι και κατ’ ιδίαν συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον βασιλιά της Ιορδανίας.
«Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών.
«Η τριμερής επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας, και θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να φέρει απτά αποτελέσματα πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.
«Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού», συμπλήρωσε.
Διμερείς και τριμερείς συμφωνίες
Οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο Προσφυγικό, τέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Λευκωσία.
Ακόμη, απασχόλησαν τις συνομιλίες οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς εξάλλου επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας ο οποίος είναι ελληνόφωνος.
Προς υπογραφή ήταν ακόμη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.
Υπογράφηκαν τέλος διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας για οικονομική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων όπως και για συνεργασία σε θέματα υγείας και γεωργίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News