Η χώρα οδηγείται σε στρατηγικό κενό μετά τον Αύγουστο του 2018, προειδοποίησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως ενδοτική και λειτουργεί ως delivery boy στις απαιτήσεις των δανειστών.
«Ο Τόμας Βίζερ σας θύμισε ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος, οι παραμετρικές ρυθμίσεις για το χρέος όπως σας λέγαμε, θα είναι σταδιακές. Άρα ούτως ή άλλως θα υπάρχει μνημόνιο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Δεν πρόκειται για καθαρή έξοδο, αλλά για γυμνή έξοδο στην οποία σας οδηγούν οι εταίροι έχοντας ήδη αναλάβατε τις δεσμεύσεις για τα υπέρογκα πλεονάσματα και έχοντας ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα για το 2019», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επειδή δεν υιοθετήθηκε η στρατηγική του 2011-2012, γιατί αυτή η κυβέρνηση υπονόμευσε και συκοφάντησε χωρίς να κατανοεί, και τώρα που αναγκάζεται να εφαρμόσει έχει πρόβλημα».
Επικαλούμενος εξάλλου τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για Τσίπρα – Τσακαλώτο, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τον Ιούνιο 2015, δεν ήταν απλώς πρόθυμη, κάνοντας εντατικό ντελίβερι των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, αλλά απολύτως ενδοτική. Στην πραγματικότητα, είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα: ριζοσπαστικότητας στο εσωτερικό αλλά παραδίδοντας τα πάντα στο εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό, επέμεινε ο κ. Βενιζέλος, επιχειρούν «εσωτερικούς αντιπερισπασμούς» και έχουν μία αυταρχική αντίληψη περί Δημοκρατίας, κάτι που φαίνεται από τα επικοινωνιακά κόλπα που κάνει η κυβέρνηση θυσιάζοντας τους θεσμούς. Ενδεικτικά ανέφερε, στο σημείο αυτό, την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, αλλά και τις εξελίξεις με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Για το πολυνομοσχέδιο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατήγγειλε ότι προωθεί τη νεοπελατειακή αντίληψη με την οποία η κυβέρνηση πάει σε μια ηττημένη κοινωνία να κάνει αναδιανομή επιδομάτων, αλλά όπως υπογράμμισε, στο τέλος τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο.
«Χωρίς μεσαία τάξη δεν γίνεται να λειτουργήσει μία ανοικτή ανταγωνιστική κοινωνία. Αυτό που λεγόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό μεσαία τάξη στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί με το υπάρχον φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. Χωρίς πραγματική στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι deals με λίγα επιμέρους μεγάλα συμφέροντα, δεν γίνεται. Και κυρίως χωρίς κοινωνία που να έχει υιοθετήσει πραγματικά το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα»
Πρόκειται κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος για μία κυβέρνηση αναδιανομής επιδομάτων που θέλει μία κοινωνία της επιδοματικής προσδοκίας, όχι μία κοινωνία του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της ανταγωνιστικότητας, της ισότιμης ευρωπαϊκής Ελλάδας που διεκδικεί τη θέση της μέσα στη διεθνή αγορά και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News