Πολιτικά μηνύματα, αισιοδοξία, κινητικότητα αλλά και παρασκηνιακές ζυμώσεις μέχρι και το… «90» που λένε και στο ποδόσφαιρο είχε αυτό το Σαββατοκύριακο για το Κίνημα Αλλαγής.
«Η νέα εποχή για τη χώρα περνά μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έδωσε από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας τον αυτόνομο ρόλο του Κινήματος Αλλαγής.
Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση του νέου φορέα, ήταν στο Κάραβελ για την πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου.
Τοποθετήθηκαν τα πέντε από τα έξι ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας, αποτελούν και το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα.
Στις ομιλίες τους πέρα από την αισιοδοξία και τα μηνύματα ενότητας διακριτές ήταν και αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις για την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του νέου φορέα αλλά και για τα οργανωτικά, ζητήματα που θα κληθούν εκ των πραγμάτων να επιλύσουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο.
«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι υπάρχουν μόνο τα κόμματα»
«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι, υπάρχουν μόνο τα κόμματα που συμφώνησαν στη δημιουργία του νέου φορέα». Η άποψη αυτή που εκφράζεται ανοιχτά πλέον από τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι η αφορμή για να ξεσπάσουν τα πρώτα εσωκομματικά πυρά κυρίως από τους υποστηρικτές των υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα που δεν ηγούνται κάποιου κόμματος ή κίνησης .
Με αυτή τη λογική η ίδρυση ενός ενιαίου-πολυτασικού φορέα απομακρύνεται και επανέρχεται η προηγούμενη δομή, αυτή της ομπρέλας κομμάτων. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για όσους δεν είναι αρχηγοί κομμάτων. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι βασικοί συνεργάτες τους λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες ποσοστώσεις για την συμμετοχή στα όργανα του υπό σύσταση φορέα ανεξάρτητα από το αν έλαβαν υψηλά ποσοστά στις εκλογές για την ηγεσία του. Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε τα καμπανάκια κινδύνου που χτυπούν με τις ομιλίες τους ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Καμίνης που τονίζουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα που διαμόρφωσαν οι 210.000 πολίτες που ψήφισαν.
Πώς η Οργανωτική Επιτροπή ξεπέρασε τα 600 μέλη
Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της συνεδρίασης πριν από αυτή είχαν εξελιχθεί έντονες διαβουλεύσεις για την στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν πρότειναν αρκετά από τα στελέχη τους. Παράλληλα, για να μην υπάρξουν συγκρούσεις και αναφορές για αποκλεισμούς, σχεδόν όλες οι προτάσεις έγιναν δεκτές με συνέπεια η επιτροπή να φτάσει τα 650 μέλη. Το αν ένα τόσο μεγάλο όργανο μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συντονίσει τις διαδικασίες του συνεδρίου θα φανεί στην πράξη. Χαρακτηριστική είναι ωστόσο η φράση βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής με καυστικό χιούμορ αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύνθεση της: «Μάλλον θα πρόκειται για διαγαλαξιακό συνέδριο με την συμμετοχή κεντροαριστερών και από άλλους πλανήτες, για αυτό τόσοι πολλοί συντονιστές…»
«Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική της χώρας»
Η κυρία Γεννηματά τόνισε πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι ικανοί να εγγυηθούν την προοπτική της χώρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, έδωσε ψευδείς υποσχέσεις, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες. Η ΝΔ παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη να αρθρώσει πειστικό σχέδιο, αμήχανη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα χωράφια της. Ασκεί κριτική, απλά για να εφαρμόσει καλύτερα τα ίδια πράγματα, πρόκειται για μία εξ ίσου σκοτεινή προοπτική για την χώρα». Υπογράμμισε ότι η παράταξη πρέπει να βγει από το Συνέδριο με μία γνήσια λαική και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και διεμήνυσε πως το κόμμα της δεν καθοδηγείται, ούτε χειραγωγείται και πως έχει σταθερά μέτωπα με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό. «Στεκόμαστε απέναντι στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την περικοπή των επιδομάτων, την παράδοση ολόκληρης πλέον της εθνικής περιουσίας στο Υπέρταμείο», σημείωσε η κυρία Γεννηματά, που επανέλαβε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και υπενθύμισε πως η κυβερνητική ρητορική περί εξόδου από τα Μνημόνια είναι ακόμη ένα παραμύθι.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η κυρία Γεννηματά κατήγγειλε τα μικροκομματικά παιχνιδιά και το blame game ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για πατριδοκάπηλη προσέγγιση και διαβεβαίωσε πως το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει μία επίσημη πρόταση. Απευθυνόμενη προς την τουρκική ηγεσία, η κυρία Γεννηματά κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες διεθνούς δικαίου προειδοποιώντας πως η χώρας μας δεν διεκδικεί αλλά και δεν παραχωρεί τίποτε.
Ο Σταύρος και η πρόταση για το 30%
Να θεσπισθεί ο κανόνας του…30 εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και επεσήμανε πως τα κεφαλαιώδη ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν το πολιτικό προσωπικό του Κινήματος Αλλαγής είναι «με ποιους και γιατί πάμε». Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε πως θα πρέπει να θεσπιστούν ποσοστώσεις, ώστε στο επικείμενο Συνέδριο το 30% του σώματος να είναι γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και προερχόμενοι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την απεγκλωβίσουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, χρειαζόμαστε σαφές σχέδιο, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και συγκεκριμένες συγκρούσεις με χρόνιες παθογένειες» είπε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε για υποκρισία της κυβερνητικής παράταξης και αφωνία της συντηρητικής παράταξης, υπενθυμίζοντας την θέση του Κινήματος Αλλαγής περί σύνθετης ονομασίας, erga omnes και αποκήρυξη του αλυτρωτισμού.
Ανδρουλάκης: «Το κόμμα ανήκει πρωτίστως στα μέλη του και λιγότερο στην ηγεσία»
Σε δύο άξονες στηρίχθηκε η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, που μίλησε για τις επόμενες κινήσεις των Σοσιαλιστών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουν υπέρ της σκληρής πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης με ενιαίους κανόνες φορολογίας, μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ταμείο και εκδίωξη του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κοινούς κανόνες παροχής ασύλου, αλλά και την εμπέδωση μίας πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας. “Σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ηττηθεί ο ανορθολογισμός και να παρουσιάσουμε ένα κόμμα με προοδευτικό και καθαρό λόγο, που πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και φωνή στο Κοινοβούλιο”, σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, που πρότεινε το άθροισμα των διορισμένων Συνέδρων να είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο. «Πρέπει να δείξουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε το κόμμα ως λάφυρο, ότι αυτό ανήκει πρωτίστως στα μέλη του και λιγότερο στην ηγεσία και τα μεγαλοστελέχη», σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα δεν σφυρηλατείται με στρεβλά αφηγήματα και πως η προοπτική δεν έγκειται στην αναβάπτιση παλαιοκομματικών προτύπων.
Καμίνης: «Να μην προδώσουμε τους 212.000 που μας τίμησαν με την ψήφο τους»
Έχουμε ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και να μην προδώσουμε τις 212.000 των πολιτών, που μας τίμησαν με την ψήφο τους, όλοι αυτοί είναι οι συνιδρυτές της παράταξης, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο νέο φορέα” επεσήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επιμένοντας πως η εντολή, που έχει λάβει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, που θα φιλοξενήσει όλους όσοι ασφυκτιούν μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της ΝΔ και όχι μίας ομοσπονδίας κομμάτων. Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε πως η δημοκρατική παράταξη διαδραμάτιζε το ρόλο του πρωταγωνιστή στην χώρα μόνον, όταν ήταν ενωμένη σαν γροθιά, ενώ υπογράμμισε πως ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική έκφραση απέναντι σε όλους αυτούς που οδηγούν την χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική παρακμή. «Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και όχι μεταφορά των βαρών στους πολίτες, κατά το υπόδειγμα, που ακολουθήσαμε στον Δήμο Αθηναίων» σημείωσε ο κ. Καμίνης και τόνισε πως τα μνημόνια έχουν την υπογραφή της ΝΔ, αναφερόμενος στην εσωτερική έκθεση της ΤτΕ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, χαρακτήρισε, εξάλλου, πρώτη μέριμνα του νέου φορέα την επαναπροσέγγιση της παράταξης με τους νέους.
Θεοχαρόπουλος: «Πολιτική απάτη τα περί εξόδου από τα μνημόνια το 2018»
Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη σε μία συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ακόμη μία πολιτική απάτη τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός περί εξόδου από τα Μνημόνια το 2018.”
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News