Σάλο έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα ρατσιστικά και χυδαία σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, τις οποίες αποκάλεσε «χώρες-βόθρους» («shithole countries»), όπως αποκάλυψε η Washington Post.
Αντίθετα, έδειξε προτίμηση στους μετανάστες από τη… Νορβηγία.
Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση το οποίο φαίνεται να έχει διακομματική υποστήριξη. Παρόντες ήταν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τα μέλη του Κογκρέσου εξηγούσαν πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών, επιδημιών ή εμφύλιων συρράξεων.
Η αναφορά γινόταν ειδικά σε ανθρώπους από την Αφρική, την Αϊτή και το Ελ Σαλβαδόρ.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με μαρτυρίες, απάντησε: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες-βόθροι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία».
Η παράδοξη αναφορά στη Νορβηγία ίσως εξηγείται από το ότι μία ημέρα νωρίτερα ο Τραμπ είχε συναντηθεί με την πρωθυπουργό της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ.
Αλλη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς, για τους οποίους σε άλλη συνάντηση είχε πει ότι «όλοι έχουν AIDS», όπως γράφουν οι New York Times.
Ενα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS).
Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.
Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 ανθρώπους από κράτη ελάχιστοι μετανάστες από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο Λευκός Οίκος επί της ουσίας δεν διέψευσε το σχόλιο του Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε ότι «ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον επιλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».
Πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μάχη για μόνιμες λύσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ισχυρότερη καλωσορίζοντας εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας, να ενισχύσουν την οικονομία μας και να ενσωματωθούν στο σπουδαίο έθνος μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News