347
Μερικά από τα αρχαία που βρέθηκαν στο σπίτι και στο γραφείο του μεγιστάνα | The New York Times

Αρχαίοι θησαυροί από την Ελλάδα σε σπίτι μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2018, 23:23
Μερικά από τα αρχαία που βρέθηκαν στο σπίτι και στο γραφείο του μεγιστάνα
|The New York Times

Αρχαίοι θησαυροί από την Ελλάδα σε σπίτι μεγιστάνα στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2018, 23:23

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές αρχαιότητες βρίσκουν τον δρόμο τους για τα ακριβά διαμερίσματα του Μανχάταν, όμως είναι μια σπάνια φορά που στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της Νέας Υόρκης βρίσκεται ένας μεγιστάνας — με τους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι και στο γραφείο του για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις τέτοιων θησαυρών.

Την περίπτωση του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Χ. Στάινχαρντ, έφερε στο φως η εφημερίδα The New York Times, η οποία επικαλούμενη πηγές της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, έκανε λόγο για κλεμμένες αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από διευθύνσεις του διάσημου για το φιλανθρωπικό του έργο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, τουλάχιστον εννέα αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στους νεοϋορκέζικους κύκλους ο Στάινχαρντ είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης από την Αρχαία Ελλάδα και εδώ και τρεις δεκαετίες έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το φημισμένο Μητροπολιτικό Μουσείο, μία από τις αίθουσες του οποίου έχει πάρει το όνομά του.

1311165_steinhardt-1
Ο Μάικλ Χ. Στάινχαρντ

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν την Παρασκευή από το σπίτι του Στάινχαρντ ήταν και μια περίτεχνη, λευκή αρχαιοελληνική λήκυθος, από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η αξία της της οποίας υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια.

merlin_131905154_948e7fd9-a33e-4392-87ca-314d2503f8ae-blog427
Η λήκυθος του 5 αι. π.Χ.

Κατασχέθηκαν επίσης αντικείμενα πρωτοκορινθιακής περιόδου που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων.

Τα αντικείμενα αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια με το συνολικό κόστος αγοράς τους να εκτιμάται πως είναι 1,1 εκατ. δολάρια.

Η συλλογή του Στάινχαρντ έχει ερευνηθεί και στο παρελθόν. Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς του νεότερου (είναι γιος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Τζίμι Κάρτερ, Σάιρους Βανς) να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην αμερικανική μητρόπολη.

Ο Βανς αναστάτωσε τον κόσμο της τέχνης στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά, εντοπίζοντας και ανακτώντας έργα από σημαντικά μουσεία, δημοπρασίες και ιδιωτικές συλλογές. Τους τελευταίους μήνες επέστρεψε τρία αρχαία αγάλματα στο Λίβανο, ένα μωσαϊκό από το ένα από τα πλοία του Καλιγούλα στην Ιταλία και ένα βουδιστικό γλυπτό στο Πακιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News