384
Το κρυπτονόμισμα διακινείται μόνο ψηφιακά | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τι κρύβει η πρεμιέρα του bitcoin στην αγορά παραγώγων του Σικάγο

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 11:10
Το κρυπτονόμισμα διακινείται μόνο ψηφιακά
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τι κρύβει η πρεμιέρα του bitcoin στην αγορά παραγώγων του Σικάγο

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 11:10

Πότε η φούσκα γίνεται πραγματικότητα; Και πότε ξανά επιστρέφει στην κατάσταση της φούσκας; Αυτό απομένει να αποδειχτεί με το περιβόητο «κρυπτονόμισμα» bitcoin, το oποίο εδώ και λίγες ώρες έχει ενταχθεί στο επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Θα είναι άραγε μια επανάληψη της «μανίας της τουλίπας» του 17ου αιώνα, όταν σπίτια ολόκληρα στο Αμστερνταμ πωλούνταν για έναν βολβό, προτού η αξία του επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα και αφανίσει περιουσίες; Ή θα προκαλέσει μια οικονομική επανάσταση, ανατρέποντας όσα ξέραμε ως τώρα;

Η φρενίτιδα των τελευταίων ημερών για το ψηφιακό αυτό νόμισμα –το οποίο όντας χωρίς αντίκρυσμα έχει τόση αξία όση του δίνουν οι πρόθυμοι αγοραστές του– είναι τέτοια που έφερε την ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα στο δυσθεώρητο ύψος των 15.000 δολαρίων.

Χθες Κυριακή το bitcoin έκανε την πρεμιέρα του στο Chicago Board Options Exchange, ένα  χρηματιστήριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Σικάγο.

Μέσα στην πρώτη ώρα των συναλλαγών, το συμβόλαιο λήξης Ιανουαρίου ανέβηκε από τις 15.460 στα 16.000 δολάρια! Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και έφερε μεγάλη κίνηση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου χωρίς να επηρεάσει ιδιαίτερα τις συναλλαγές.

Στα συμβόλαια αυτού του τύπου αγοραστής και πωλητής συμφωνούν σε ορισμένη τιμή για την παράδοση ενός προϊόντος σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή στο μέλλον. Είναι πολύ συνηθισμένα σε πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα και άλλα αγαθά –τα λεγόμενα παράγωγα.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις κάνουν το bitcoin επιρρεπές σε παιχνίδια, όπως το σορτάρισμα, δηλαδή το στοίχημα των επενδυτών ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου θα αρχίσει να διαπραγματεύεται τα δικά του μελλοντικά συμβόλαια από τις 18 Δεκεμβρίου.

Το 2017 ήταν η χρονιά του bitcoin, το οποίο εκτοξεύτηκε από τα περίπου 1.000 δολάρια στην αρχή του έτους για να φτάσει στις 7 Δεκεμβρίου στο μέγιστο των 16.858 δολαρίων. Αργότερα υποχώρησε στα 15.000 δολάρια. Ενδεικτικά πριν από περίπου πέντε χρόνια η ισοτιμία ήταν κοντά στα 10 δολάρια…

Η «εξόρυξη» των bitcoin, όπως λέγεται η περίπλοκη διαδικασία κατασκευής των ψηφιακών νομισμάτων, έχει γίνει ολόκληρη βιομηχανία, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα.

Η διαδικασία απαιτεί ειδικούς αλγόριθμους και μεγάλη υπολογιστική ισχύ, η οποία με τη σειρά της προκαλεί υψηλή κατανάλωση ρεύματος, με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι η «εξόρυξη» bitcoin καταναλώνει μέσα σε ένα χρόνο περισσότερο ρεύμα από όσο η Ιρλανδία!

Την ίδια στιγμή, με την ιδέα της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων φλερτάρουν ακόμη και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και άλλα εκφράζουν σοβαρό σκεπτικισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...