460
Η πορεία του πυραύλου όπως φαίνεται σε χάρτη ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού | REUTERS/Toru Hanai

Ο νέος πύραυλος του Κιμ «μπορεί να πλήξει όλο το έδαφος των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 08:12
Η πορεία του πυραύλου όπως φαίνεται σε χάρτη ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού
|REUTERS/Toru Hanai

Ο νέος πύραυλος του Κιμ «μπορεί να πλήξει όλο το έδαφος των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 08:12

Ανησυχία και σκεπτικισμό προκαλεί η νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ιδίως μετά τους ισχυρισμούς της Πιονγιάνγκ ότι πρόκειται για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο του επιτρέπει να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής επικράτειας», ίσως και της Ευρώπης!

Με αυτή τη δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον στόχο της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, για άλλη μια φορά από τη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, την Ρι Τσουν-χι.

2017-11-29T035025Z_1154962897_RC1DAFD5E2A0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES
Η Ρι Τσουν-χι, η εμβληματική παρουσιάστρια της τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας (KRT/Handout via REUTERS)

Ο ίδιος ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν χαρακτήρισε μάλιστα επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα κατά τα 53 λεπτά της πτήσης του.

Εφτασε σε ύψος 4.475 χιλιομέτρων που είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ως τώρα. Αυτή τη φορά ο πύραυλος δεν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, αλλά κατέπεσε σε απόσταση 250 χιλιομέτρων δυτικά από τις ακτές της.

Το μεγάλο ύψος στο οποίο έφτασε ο Hwasong-15 δείχνει ότι υπό κανονικές συνθήκες και με διαφορετική τροχιά θα μπορούσε να φτάσει σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και όχι μόνο την Αλάσκα ή την Χαβάη και τις νήσους του Ειρηνικού που ανήκουν στις ΗΠΑ.

Το BBC σημειώνει ότι το βεληνεκές του πυραύλου θα μπορούσε να είναι μέχρι και 13.000 χιλιόμετρα, βάζοντας και όλη την Ευρώπη στο στόχαστρο. Ο πύραυλος θα μπορεί μάλιστα να μεταφέρει μια «πολύ μεγάλης ισχύος πυρηνική κεφαλή», αν και η δοκιμή προφανώς έγινε με αδρανή κεφαλή.

Τα πυρηνικά, συνεχίζει η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, είναι μέσο άμυνας κατά των αμερικανών ιμπεριαλιστών και της πολιτικής του «πυρηνικού εκβιασμού» που ακολουθούν. Διαβεβαιώνει ότι καμία χώρα δεν απειλείται από τα πυρηνικά, αρκεί να μην παραβιαστούν τα βορειοκορεατικά συμφέροντα.

Η χώρα παρουσίασε ακόμη τον εαυτό της σαν μια «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη και ειρηνική χώρα», η οποία «θα κάνει κάθε προσπάθεια για να υπηρετήσει την ευγενή σκοπό της προάσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας του κόσμου».

Δηλώσεις τέτοιου τύπου ελάχιστα καθησυχάζουν τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες που βλέπουν με ανησυχία, αλλά ακόμη με ψυχραιμία, την κλιμάκωση των πυρηνικών και βαλλιστικών δυνατοτήτων της Πιονγκγιάνγκ.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη στις 23:30 (ώρα Ελλάδας),.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας τις αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...