Eνας μεσήλικας με γυαλιά απευθύνεται με πάθος σε ένα πλήθος (όχι μεγάλο, μη φανταστείτε, η αίθουσα πρέπει να χωρούσε γύρω στα 250 άτομα). Φωνάζει, διεκδικεί το δίκιο του, είναι έξαλλος με την αδικία που σχεδόν συντελείται μπροστά του: «Μα, όχι, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μας απογοητεύσατε!» λέει τσιρίζοντας, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόλις έχει τελειώσει την ομιλία του λέγοντας σεμνά, δειλά και ταπεινά: «Ελπίζω να μην σας απογοήτευσα…».
Αμάν, σκέφτομαι, πάει τα έπαιξε ο μεσήλικας με τα γυαλιά, αλλά εκείνος ξαναβρίσκει αμέσως την άνεση του συνηγόρου που θα τα γυρίσει όπως γουστάρει. Γυρνά στο ακροατήριο και τους δείχνει με το δάχτυλο, με θυμό ο οποίος, όμως αμέσως ξεθυμαίνει. «Θα φέρουμε κι άλλους ευρωπαίους ομιλητές χάρη σε εσααααάς!» ουρλιάζει, λες και βρίσκεται στη σκηνή του θεάτρου Ολυμπιά.
Αυτό ήταν το φινάλε της εκδήλωσης προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων. Ο μεσήλικας με τα γυαλιά και τις αδιαμφισβήτητες υποκριτικές ικανότητες, ήταν ο Μπατονιέ (Batonnier), ο «τύπος με το βούρδουλα», όπως αποκαλείται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Μιλάμε για μεγάλο θεατρίνο, πρέπει να είναι διάσημος στο «Παρκέ», όπως αποκαλούν οι Γάλλοι την έδρα των Δικαστηρίων. Κρίμα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάλαβε γρι από όλη αυτήν την παράσταση.
Οπως, επίσης, δεν κατάλαβε τίποτα από την προσφώνηση που του έγινε, ούτε από τις κολακείες που περιείχε η περιγραφή του βιογραφικού του. Για έναν απλούστατο λόγο: διότι οι Γάλλοι μιλούσαν γαλλικά και ο Τσίπρας δεν γνωρίζει τη γλώσσα.
Επιπλέον, διότι τα μηχανάκια της διερμηνείας που είχε στηθεί ήταν προβληματικά και δεν άκουγε τη διερμηνέα να μεταφέρει τα λεγόμενα στα ελληνικά. Και επιπρόσθετα διότι ο Πρωθυπουργός μας δεν έχει κανένα απολύτως αντανακλαστικό ώστε να αντιδρά σε άβολες καταστάσεις. Κάθεται, χαμογελάει, κάνει ότι καταλαβαίνει και στην πραγματικότητα δεν βλέπει την ώρα να τελειώσει το μαρτύριο να φύγει.
Ετσι όπως τον είδα στον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων, να ακούει τις προσφωνήσεις για το πρόσωπό του χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα και χωρίς να αντιδρά, σκέφτηκα πόσες φορές άραγε έχει συμβεί το ίδιο με πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών, οικονομικούς παράγοντες, δημοσιογράφους.
Πρέπει να ήταν πολύ άβολο, πάντως. Αυτός ο Μπατονιέ που αναφέρω παραπάνω μιλούσε για τον Τσίπρα, ο Τσίπρας δεν ήξερε αν τον έβριζε ή τον λάτρευε, οπότε καθόταν δαγκώνοντας τα χείλη του. Λίγα λεπτά αργότερα, ευτυχώς εμφανίστηκε και κάθισε δίπλα του ο διπλωματικός σύμβουλος του Τάκης Παυλόπουλος και άρχισε να του μεταφράζει.
Είχε ήδη αρχίσει η προσφώνηση του Αλέξη Τσίπρα από τον διευθυντή της επιθεώρησης Politique Internationale, τον Πατρίκ Βασμάν, ο οποίος τον είχε βραβεύσει το πρωί και κατενθουσιασμένος τον ακολουθούσε όλη την ημέρα (ένα σεβάσμιο ηλικιωμένο groupie). Επλεξε ένα εγκώμιο που ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας δεν θα το πίστευε. Να φανταστείτε, άρχισε εγκωμιάζοντας τον Τσίπρα ως μηχανικό!
Μετά είπε ότι πρέπει να έχει κανείς μυαλό για να πάει ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς από το 3% στην κυβέρνηση, ότι θέλει θάρρος για να πάρει κανείς την απόφαση του Ιανουάριο του 2015 (ψέμα!) να πάει κόντρα στους συντρόφους της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να επιλέξει ευρωπαϊκή πορεία και τύχη επειδή η τύχη βοηθά τους τολμηρούς και οι άτυχοι είναι αυτοί που δεν έχουν τα μέσα να πετύχουν.
Νομίζετε ότι σας κάνω πλάκα; Οτι υπερβάλλω; Οχι, αγαπητοί μου. Hμουν εκεί, τα είδα με τα μάτια μου και τα άκουσα με τα αυτιά μου. Στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων, παρακολούθησα ένα θέαμα με το οποίο δεν σας κρύβω ότι γέλασα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν για κλάματα.
Ευτυχώς, για την αξιοπρέπεια όλων, το θέαμα δεν κράτησε πάνω από 30-35 λεπτά, ενώ ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει δυο ώρες! Γιατί συνέβη αυτό; Ουδείς έμαθε. Αντί ο Τσίπρας να απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως περίμενε ο κόσμος, έβγαλε την ομιλία του, άκουσε τις κολακείες του και κατόπιν σχόλασε ο γάμος. Μάλλον γιατί ήθελε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ.
Τι ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι από τον Αλέξη Τσίπρα; Γιατί του απονέμουν τιμές και κόντρα τιμές και εφευρίσκουν τίτλους και βραβεία ώστε να τον έχουν κοντά τους;
Ας δούμε την περίπτωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων. Εξελέγη πρόεδρος το 2015 κι αμέσως άρχισε μια κόντρα με τον προκάτοχό του, η οποία ουδόλως μας αφορά. Αφορά, όμως, τον νομικό κόσμο ο οποίος, σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες όπως η Le Figaro, η Parisien, η Les Echos και η Liberation, απειλεί το επάγγελμα του δικηγόρου με αποσταθεροποίηση.
Ο κ. Σικάρ, όπως ονομάζεται αυτός ο Μπατονιέ, κατηγορείται για διαφθορά και για μεθόδευση στις εκλογές από τις οποίες εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, όπως έγραφαν οι εφημερίδες από τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, ένα πρόσωπο το οποίο δέχεται έντονες αμφισβητήσεις και πιθανόν να βρεθεί ενώπιον εισαγγελέως, έχει ως συνομιλητή πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας. Pas mal!
Αλλά έχει σημασία και το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες έχουν εκλογές για συμβούλους στο Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων. Και μια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον δικηγόρων, ενός Τσίπρα τόσο αντισυμβατικού και τόσο ευρωπαϊστή, τόσο γλυκού και τόσο δυναμικού, τόσο νέου και συνάμα τόσο αποφασισμένου, είναι λογικό να κάνει ντόρο.
Ας δούμε και την περίπτωση του τριμηνιαίου περιοδικού Politique Internationale, που τον βράβευσε το πρωί της ίδιας ημέρας. Για να καταλάβετε πόση συνάφεια έχει ο Αλέξης Τσίπρας και το πρωθυπουργικό γραφείο με το περιοδικό, να σας πω ότι, όταν ανέβηκε η είδηση το πρωί της Τετάρτης, έγραφαν λάθος τον τίτλο του: τον έγραφαν «International» αντί «Internationale». Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Ο κ. Βασμάν, ο διευθυντής του, είναι συνομιλητής ισχυρών ανθρώπων του παγκόσμιου πλούτου, κάτι που δεν κρύβει.
Μάλιστα, στο «πρόγευμα εργασίας» που είχε οργανώσει για τον κ. Τσίπρα το πρωί της Πέμπτης, παραβρίσκονταν ορισμένοι εκ των πλουσιοτέρων επιχειρηματιών της Γαλλίας. Λέγεται ότι τον κ. Τσίπρα συνάντησαν άνθρωποι από την L’ Oreal, την HSBC, τη Morgan Stanley, τη Suez, την Blackrock κλπ. Άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι πιθανότατα θα έφευγαν εάν έπαιρναν στα σοβαρά τον κ. Τσίπρα να καταφέρεται εναντίον των off shore εταιριών και να τις χαρακτηρίζει «νόμιμο τρόπο για να παραβιάζεις την νομιμότητα», όπως έκανε ενώπιον των δικηγόρων.
Το πρόγευμα αυτό έγινε με ένα πολύ στενό κλαμπ ανθρώπων, για τους οποίους ο κ. Βασμάν δεν ήθελε να μαθευτεί κάτι συγκεκριμένο. Εμάς μας έκλεισε το τηλέφωνο το μεσημέρι της Τρίτης, όταν τον καλέσαμε για να μάθουμε λεπτομέρειες για τη βράβευση που θα επεφύλασσε στον Πρωθυπουργό μας, και ιδίως για τον χώρο. Τελικά, τόσο το πρόγευμα όσο και η βράβευση έγιναν στο ξενοδοχείο «Georges V» (πρώην Four Seasons), εκεί όπου ο Ακης Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε με την Βίκυ Σταμάτη και γύρισε το μάτι όλων ανάποδα, ως άκρως προκλητικό. Εκεί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την ελίτ του πλούτου. Για έναν μυστήριο λόγο, πάντως, τόσο από το site του Πρωθυπουργού όσο και από τις ανταποκρίσεις των κρατικών Μέσων από το Παρίσι, το πανάκριβο ξενοδοχείο δεν αναφέρεται πουθενά.
Στο πανέμορφο και υπέροχα στολισμένο για τα Χριστούγεννα Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε με όλο το πρωθυπουργικό γραφείο. Με τις γραμματείς, τους συμβούλους, τον ξάδελφο Γιώργο και, πλέον, διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του γραφείου (πιάς’ τ’ αυγό και κούρεφ’το), τους συμβούλους Τύπου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Βάλε από κοντά και την αποστολή της ΕΡΤ, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, μοντέρ και δεν συμμαζεύεται, κι έχεις ένα καλό κοστούμι.
Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, το πρόγευμα εργασίας στο «Georges V» να τα φέρει τα λεφτά του σε εμάς. Διότι στους άλλους, δηλαδή στον διευθυντή του Politique Internationale και στον Μπατονιέ του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων, μάλλον τα έφερε ο Τσίπρας…
Το πρωί της Παρασκευής, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί για «πρόγευμα εργασίας» με τον πρόεδρο Μακρόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News