Στην ταινία του διάσημου σουηδού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Γιενς Ασούρ, με τίτλο «Κοράκια», μια δραματική, αγωνιώδη ελεγεία για τα βάρη της οικογένειας και τη δύναμη του αναπόφευκτου, απονεμήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το βραβείο καλύτερης ταινίας (Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος) στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.
Στον πρωταγωνιστή της ίδιας ταινίας Ρέινε Μπρίνολφσον που ερμηνεύει έναν αγρότη που ζει στην επαρχία της Σουηδίας της δεκαετίας του ’70 και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις του οικοπεδούχου και από το γενικό κλίμα του «εκσυγχρονισμού», απονεμήθηκε και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες απονομές, το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία με τίτλο «Χωρίς όνομα -χωρίς υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ από το Ιράν. Η ίδια ταινία βραβεύτηκε και από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) .
– Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος) απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του «Winter Brothers» – (Δανία, Ισλανδία) .
– Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η ηθοποιός Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία, ενώ το Βραβείο Σεναρίου, στον Ζυλ Κουλίερ και τον Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας «Φορτίο» του Ζυλ Κουλίερ (συμπαραγωγή Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας).
– Πρώτη Ειδική Μνεία δόθηκε στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς ( ΗΠΑ) και δεύτερη Ειδική Μνεία για τον ήχο της ταινίας «Winter Brothers».
Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι: Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ) , Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία), Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα).
Φέτος το φεστιβάλ εγκαινίασε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ-ποσό που προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το βραβείο Virtual Reality απονεμήθηκε στην ταινία «Αναίμακτα» της Τζίνα Κιμ από τη Νότιο Κορέα, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Περί τυφλότητας» των: Τζέιμς Σπίνεϊ και Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) πέραν του βραβείου του διαγωνιστικού τμήματος (στην ταινία «Χωρίς όνομα-χωρίς υπογραφή») από το Ιράν, βράβευσε και την Ελληνική ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη, ενώ ειδική μνεία επέλεξε να απονείμει στην ταινία «Winter Brothers» του Χλίνουρ Πάλμασον, (Δανία, Ισλανδία).
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Ρόζμαρι» του ‘Αδωνι Φλωρίδη (από την Κύπρο).
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, από τη Ρωσία.
Δυο βραβεία απένειμε φέτος σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, η ΕΡΤ. Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία: «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα) και το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ στην ταινία: «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).
Νέο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ , θεσμοθέτησε φέτος το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου . Το βραβείο του ΕΚΚ δόθηκε επίσης στην ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη.
Βραβεία Νεότητας
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Στέφανος Αγγελής, Kαλλιόπη Αλέτρα, Αναστάσης Δαλλής, Γεώργιος Δήμογλου και Στεφανία Τσιβελεκίδου. Η επιτροπή απένειμε δύο βραβεία: Καλύτερης Ταινίας: «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, Ελλάδα και Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Do it yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη ( Ελλάδα).
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία: «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ και τΤο βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία «Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραίση.
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Μυστικό συστατικό» του Γκιόρτσε Σταβρέσκι, ΠΓΔΜ, Ελλάδα και για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην ταινία «Εντός ορίων» του Φιλίπ φαν Λέου, (Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News