Εκστρατεία crowdfunding (μοντέλο χρηματοδότησης, που στηρίζεται στη χρηματική συνεισφορά των πολιτών) για έναν ενδιαφέροντα σκοπό ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου στη Γαλλία και μέσα στις πρώτες έξι ημέρες χορηγήθηκε ήδη περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων. Το συνολικό ποσόν των 45.000 ευρώ, που αναμένεται να συγκεντρωθεί μέσα στις επόμενες 23 ημέρες θα διατεθεί για την δημιουργία ενός χάλκινου αγάλματος προς τιμήν της Φελισέτ, της πρώτης γάτας που ταξίδεψε στο Διάστημα, πριν από 54 χρόνια.
Στις 18 Οκτωβρίου 1963, το Εθνικό Κέντρο Μελετών της Γαλλίας επρόκειτο να στείλει στο Διάστημα τον Φέλιξ, ο γάτος όμως την κοπάνησε την ημέρα της εκτόξευσης, οπότε τη θέση του πήρε η Φελισέτ. Η γατούλα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τριγυρνούσε αδέσποτη στους παρισινούς δρόμους, γύρισε σώα και αβλαβής από το δεκαπεντάλεπτο ταξίδι της με τον πύραυλο Véronique AG1 130 μίλια πάνω από την έρημο της Αλγερίας.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες στο γαλλικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας και Ιατρικής Έρευνας (CERMA) μελέτησαν τον εγκέφαλό της για πιθανές αλλαγές. Και φυσικά η Φελισέτ έγινε σταρ. Είχε προηγηθεί μια ρωσίδα σκυλίτσα, που έγινε επίσης διάσημη, όταν επιβιβάστηκε στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2. Δυστυχώς δεν επέζησε.
Η Λάικα, που είχε χρησιμοποιηθεί στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα, ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 3 Νοεμβρίου 1957. Τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε ο Γιούρι Γκαγκάριν, που έγραψε ιστορία.
Η Φελισέτ, όμως, δεν είναι το μοναδικό ζωάκι που του αξίζει άγαλμα, γράφει ο Guardian και έχει δίκιο. Για δείτε παρακάτω. Τους ξέρετε αυτούς τους τύπους;
Κόνγκο, ο χιμπατζής καλλιτέχνης
Ο Κόνγκο, που γεννήθηκε το 1954 και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα από φυματίωση, ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς ζωγράφους της δεκαετίας του 1950, αφού από δύο μέχρι τεσσάρων ετών κατάφερε να δημιουργήσει 400 έργα αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Τον ανακάλυψε ο γνωστός ζωολόγος, συγγραφέας και σουρεαλιστής ζωγράφος Ντέσμοντ Μόρις (το βιβλίο του «Ο Γυμνός Πίθηκος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Σ. Κωνσταντίνου και Ν. Σταματίου), που του δίδαξε να ζωγραφίζει σε ηλικία δύο ετών.
Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν μεγάλος θαυμαστής του Κόνγκο ενώ ο Σαλβαδόρ Ντάλι είπε κάποτε για ένα έργο του: «Το χέρι του χιμπατζή είναι σχεδόν ανθρώπινο, το χέρι του Τζάκσον Πόλοκ είναι εντελώς ζωώδες», θάβοντας κυριολεκτικά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Το 2005 τρία τέμπερες του χιμπατζή συμπεριλήφθηκαν σε μια δημοπρασία του οίκου Bonhams (μαζί με πίνακες του Άντι Γουόρχολ και του Ρενουάρ, που έμειναν απούλητοι) και πουλήθηκαν έναντι 26.320 δολαρίων (με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια).
Η Ντόλι και ο Σρεκ, τα πρόβατα
Η διάσημη Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο κύτταρο. Η γέννησή της στις 5 Ιουλίου 1996 (κρατήθηκε, όμως, μυστική μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου) στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκοτία, υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη της επιστήμης, καθώς προέκυψε από την κλωνοποίηση ενός κυττάρου από τον μαστό μιας εξάχρονης προβατίνας.
Γι’ αυτό και (αχ! τι αποτρόπαιο!) πήρε το όνομά της από την Ντόλι Πάρτον, την κάντρι τραγουδίστρια με το πληθωρικό ντεκολτέ. Το άγαλμα της Ντόλι λοιπόν θα μπορούσε να στηθεί πλάι σε αυτό του Σρεκ. Ποιος είναι ο Σρεκ;
Ένα πρόβατο της ράτσας Μερινός από τη Νέα Ζηλανδία, που δραπέτευσε από το κοπάδι του για να αποφύγει το κούρεμα. Για έξι χρόνια, ο Σρεκ έζησε κρυμμένος σε διάφορες σπηλιές μέχρι που τον ανακάλυψαν το 2004. Η ζωή του ήταν πλέον σε κίνδυνο γιατί το μαλλί του ζύγιζε πάνω από 40 κιλά και από το βάρος δεν μπορούσε πια να περπατήσει.
Το κούρεμά του έγινε από έναν ειδικό κουρέα –αυστραλό πρωταθλητή- και προβλήθηκε από την τηλεόραση. Το μαλλί του απέφερε 150.000 δολάρια, τα οποία οι ιδιοκτήτες του έδωσαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Σρεκ, μάλιστα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ο Γουίλι, το τσιουάουα με τις ρόδες
Ο Γουίλι είναι το πρώτο μιας μεγάλης σειράς από κατοικίδια ζώα με αναπηρίες, που κατάφερε να γίνει πραγματικά διάσημος. Ο ήρωας δύο παιδικών βιβλίων και πολλών τηλεοπτικών εκπομπών γεννήθηκε το 1991 και ήταν παραπληγικός. Όταν ήταν κουτάβι τον εγκατέλειψαν (μετά από φρικτά βασανιστήρια) μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο με τρομερά τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Μεταφέρθηκε σε μια κτηνιατρική κλινική και όταν υιοθετήθηκε, ένα χρόνο αργότερα, ζύγιζε μόλις ένα κιλό.
Η ιδιοκτήτριά του κατάφερε να τον μάθει να περπατάει με ένα ειδικό αμαξίδιο (ένα από τα πρώτα που σχεδιάστηκαν για ανάπηρα ζώα) που προσαρμόστηκε στην πλάτη του, με δύο ρόδες αντί για τα πίσω πόδια που του έλειπαν. Η περίπτωση του Γουίλι προκάλεσε διεθνή αίσθηση, στην Ιαπωνία μάλιστα, μέλη της οικογένειας του αυτοκράτορα γονάτισαν μπροστά του για να τον χαιρετήσουν. Το τσιουάουα πέθανε τελικά σε ηλικία 18 ετών, όταν έπεσε και δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να συνέλθει από τα τραύματά του.
Χουμπέρτα, ο ιπποπόταμος
Η Χουμπέρτα, που αρχικά ονομαζόταν Χούμπερτ αλλά μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι ήταν γένους θηλυκού, ήταν ένας από τους πιο διάσημους ιπποπόταμους στην ιστορία της Νότιας Αφρικής. Μια μέρα του Νοεμβρίου του 1928 η Χουμπέρτα αποφάσισε να κάνει μια βόλτα, που αποδείχτηκε επική αφού κατάφερε να καλύψει απόσταση 1.600 χλμ.
Αφησε τη λιμνούλα της στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ και περπάτησε μέχρι το Ανατολικό Ακρωτήριο ακολουθούμενη από περίεργους δημοσιογράφους και πολύ κόσμο που στο μεταξύ την είχε λατρέψει. Το ταξίδι της κράτησε τρία χρόνια και στη διάρκειά του η Χουμπέρτα διέσχισε 121 ποτάμια. Και τον Μάρτιο του 1931 έφτασε στο Ανατολικό Λονδίνο, μία πόλη στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής, όπου εγκαταστάθηκε.
Ήταν προστατευόμενο είδος και το κυνήγι της παράνομο, δυστυχώς, όμως, μετά από ένα μήνα την σκότωσαν παράνομοι κυνηγοί. Η κατακραυγή ήταν μεγάλη, οι κυνηγοί συνελήφθησαν και το σώμα της Χουμπέρτα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου ταριχεύτηκε. Και όταν επέστρεψε για να τοποθετηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Amathole στην Κινγκ Ουίλιαμς Τάουν, 20.000 άνθρωποι της επιφύλαξαν μια σπουδαία υποδοχή στο αεροδρόμιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News