Εδώ και έξι χρόνια το δράμα του εμφυλίου της Συρίας έρχεται και φεύγει συνεχώς από την επικαιρότητα και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Δύση.
Ισως το μόνο που μπορεί να σοκάρει πλέον είναι οι εικόνες των παιδιών που ζουν σε μια κατάσταση μόνιμου πολέμου και κινδύνου για τη ζωή τους.
Από το αγόρι στη Χομς που γεμάτο σκόνες και χώματα από τον βομβαρδισμό κοιτά αποσβολωμένο το κενό ως αυτά τα υποσιτισμένα μωρά έξω από τη Δαμασκό, σε ένα προάστιο που ελέγχει η αντιπολίτευση.
Υποσιτισμένα στα όρια του θανάτου για την ακρίβεια.
Ενα από αυτά, ηλικίας ενός μηνός, ζύγιζε μόλις δύο κιλά, με πλευρά που διαγράφονταν από την έλλειψη τροφής. Εξακολουθούν να κινδυνεύουν και άλλα μαζί με τις επίσης υποσιτισμένες μητέρες τους που δεν μπορούν να τα θηλάσουν ή να βρουν βρεφικό γάλα.
Στην ανατολική Γκούτα, όπως γράφει ο Guardian, ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αποκλεισμένοι από δυνάμεις που πρόσκεινται στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Στη μαύρη αγορά, κάποια είδη πρώτη ανάγκης, όπως το ψωμί και η ζάχαρη, πωλούνται σε αστρονομικές τιμές. Και βέβαια, αυτά τα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για τα μωρά.
Γιατροί λένε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχουν τουλάχιστον 68 περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού –αυτές είναι μόνο οι γνωστές. Αν δεν καταλήξουν από την ασιτία, οι ασθενείς πεθαίνουν λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά που εξετάστηκαν τους τελευταίους μήνες είχαν συμπτώματα υποσιτισμού (4.000 στα 9.700), άλλα 200 ήταν σε σοβαρή κατάσταση και 80 σε εξαιρετικά σοβαρή.
Το πρόβλημα των αποκλεισμένων αμάχων στη Συρία είναι ευρύτατο.
Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια σχεδόν το 20% του πληθυσμού που έχει απομείνει στη χώρα, ζουν πολιορκημένοι (συνήθως από τις κυβερνητικές δυνάμεις) ή σε περιοχές όπου πρόσβαση λόγω του πολέμου είναι δύσκολη.
Η Γκούτα και ειδικά το πολιορκημένο ανατολικό τμήμα, είναι στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής αν δεν υπάρξει διεθνής παρέμβαση.
Η κατάσταση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι καλύτερη γιατί η Γκούτα περιλαμβάνεται στις «περιοχές αποκλιμάκωσης» που ορίστηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Αλλά μέχρι να υπάρξει πραγματική αποκλιμάκωση και όχι στα χαρτιά, δεκάδες άνθρωποι θα πεθάνουν, μεταξύ τους πολλά παιδιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News