«Το κόστος για τη συμφωνία για τα F-16 τη μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ». Δεν το διατύπωσε κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης, το είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.
Μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό 24/7, ο πρώην υπουργός είπε μεν ότι «η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ήταν επωφελής για την πατρίδα μας», αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα αποτελέσματά της, ιδίως ως προς τη συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών. Εκανε δε λόγο για «λύτρα» για την «αμερικανική προστασία»!
«Ο Τραμπ ρητορικά έστω αναγνώρισε την ανάγκη να ρυθμιστεί το χρέος και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ένα συμβούλιο υπουργών προκειμένου να συζητηθούν επενδύσεις για την Ελλάδα. Αρα λοιπόν έχει ένα στοιχείο στήριξης. Βεβαίως είναι μια στήριξη με ανταλλάγματα. Και τα ανταλλάγματα σε πρώτη φάση από ότι βλέπουμε είναι τα εξοπλιστικά» σημείωσε ο κ. Φίλης για να συμπληρώσει:
«Ομως, σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, μπορούμε να αγοράσουμε αυτά τα όπλα, τα έχουμε ανάγκη; Κι αν είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή εξοπλισμών; Ολα αυτά πρέπει να τα κουβεντιάσουμε, δεν είναι μια εύκολη απόφαση και σίγουρα δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Χρειάζεται μια εθνική ευθύνη. Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά» τόνισε.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Φίλης, είχε γίνει μια συζήτηση τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Εξοπλισμών στη Βουλή, αλλά το κόστος ήταν ανοιχτό. «Βλέπουμε τι γίνεται στην Τουρκία, τι γίνεται με το κουρδικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν προτάσεις για τα εξοπλιστικά και πρέπει να υπάρξει και αποκλιμάκωση» πρόσθεσε με νόημα.
Οι επιφυλάξεις του κ. Φίλη πάντως για τα εξοπλιστικά είναι γνωστές εδώ και καιρό και έχουν αποτελέσει στοιχείο ενός αόρατου πολέμου που έχει με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Μάλιστα είχε ήδη μιλήσει από τις αρχές του χρόνου για «εξοπλιστικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ» που προωθούσε ο πρόεδρος των Ανεξ. Ελλήνων.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στα εξοπλιστικά. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και στα υψηλά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόνισε ότι αυτά δεν μπορούν να υπάρχουν για πολλά χρόνια γιατί θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης. Και για την ανεργία επεσήμανε μεν ότι μειώθηκε επτά μονάδες αλλά, προσέθεσε, πως πρέπει να δούμε εάν αυτή η πτώση «είναι στο πλαίσιο του μετασχηματισμού σε ευέλικτα σχήματα με μειωμένα ωράρια και 300 ευρώ τον μήνα».
«Αυτά τα μοντέλα εργασίας δεν ανατρέπουν το γενικότερο κλίμα στην αγορά εργασίας» παρατήρησε.
Για τις συνεργασίες στην Ευρώπη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυο μπλοκ: Το συντηρητικό και το προοδευτικό. «Στην Ελλάδα το προοδευτικό το εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να τοποθετηθούν όλοι και με βάση τα προγράμματα να διαλέξουν αυτοί πού θα πάνε».
Τέλος, για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολίασε δηκτικά: «Η επιλογή επικεφαλής στην Κεντροαριστερά δεν είναι διαγωνισμός καλλιστείων. Για να εκλέξεις κάποιον χρειάζονται προτάσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News