Μια πρωτοφανής -και αντισυνταγματική όπως προεξοφλούν νομικοί κύκλοι- ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών που προσπαθεί να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να τον… αλλάξει (καθώς τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός από τη φορολόγηση της κατοικίας παραμένουν απαράλλαχτα αν όχι μεγαλύτερα).
Ενα από τα σενάρια που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος είναι να υπάρξει επιβολή «οικογενειακού ΕΝΦΙΑ», για το σύνολο δηλαδή των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια. Με αυτή την τεχνητή συγκέντρωση θα καθίσταται αυτομάτως «μεγάλη» η ακίνητη περιουσία που θα φορολογείται και έτσι θα μπορεί να εφαρμοστεί και η περίφημη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των μεγαλοϊδιοκτητών!
Το τέχνασμα του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να περάσει αυτός ο «οικογενειακός ΕΝΦΙΑ» -που βέβαια καταστρατηγεί κάθε έννοια ατομικού εισοδήματος, περιουσίας και φορολόγησής τους- είναι ότι παράλληλα θα υιοθετηθούν νέες αντικειμενικές αξίες, κοντά στις εμπορικές, προκειμένου ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος».
Από το οικονομικό επιτελείο μάλιστα, λένε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει έσοδα μεγαλύτερα των 3,2 δισ. ευρώ που είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές (για τον ΕΝΦΙΑ), καθώς θα είναι προοδευτικός και ανάλογα με το πλήθος των ακινήτων που κατέχει κάθε οικογένεια θα αυξάνεται.
Σε μια πρώτη ανάγνωση το συγκεκριμένο μέτρο, είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όσους είχαν μεταβιβάσει «εικονικά» τα ακίνητα σε μέλη του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος για να αποφύγουν τη φορολόγηση.
Από την αντιπολίτευση ωστόσο κάνουν λόγο για μία ακόμη απόπειρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αφανίσουν τη μεσαία τάξη. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο εντελώς παράλογο -και νομικά έωλο- καθώς ακυρώνει την ατομικότητα του πολίτη και την αντίστοιχη φορολογική του ευθύνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News