Το πέρασμα σε μια νέα εποχή που σηματοδοτεί το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, η προσωπική ιδεολογία του οποίου επηρεάζει έντονα τις εργασίες του συνεδρίου.
Σε σχόλια που έκανε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επαρχία Γκουϊτζόου κατά την τελευταία πενταετία, δήλωσε ότι ο «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά», εισέρχεται σε «μία νέα εποχή».
Ο πρόεδρος Σι κάλεσε ακόμη τα μέλη του Κομμουνιστικών Κόμματος, αλλά κι όλων των διαφορετικών εθνικών ομάδων που ζουν σε κινεζικό έδαφος, να προωθήσουν αυτόν τον σοσιαλισμό με αυτά τα «κινεζικά» χαρακτηριστικά, τα οποία προφανώς βρίσκονται μέσα στο μυαλό του ίδιου του ηγέτη.
Το σχόλιο έγινε στην διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από την επαρχία Γκουϊτζόου.
Τα χαρακτηριστικά αυτού του σοσιαλισμού εξήγησαν σε δηλώσεις και ομιλίες τους ανώτατοι αξιωματούχοι λέγοντας ότι «είναι προσαρμογή του μαρξισμού σε κινεζικό πλαίσιο». Μαρξισμός σε καπιταλιστικό πλαίσιο μάλλον, καθώς η Λαϊκή Κίνα μετεξελίσσεται όλο και περισσότερο σε μια ιδιότυπη μαρξιστική δικτατορία με δυτικές δομές στην οικονομία της.
Το BBC επισημαίνει ότι στο συνέδριο έχει αρχίσει να διαφαίνεται στις ομιλίες των συνέδρων -και μάλιστα των κορυφαίων του Κόμματος- μια ιδιαίτερη ιδεολογία που έχει την σφραγίδα του Σι.
Αν και λίγο ως πολύ όλοι οι κινέζοι ηγέτες είχαν δική τους γραμμή, μόνο ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντεγκ Ξιαοπίνγκ, είχαν δικό τους σύστημα σκέψης, το οποίο σε μια άτυπη ιδεολογική πυραμίδα είναι στην πιο υψηλή θέση.
Το Κόμμα αναμένεται να αναπροσαρμόσει το καταστατικό για να αποτυπώνεται με σαφήνεια αυτή η επιρροή από την ιδεολογία του προέδρου, μια κίνηση που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κύρος του και θα τον ανεβάσει, όπως σημειώνει το BBC, σε επίπεδο άλλων μεγάλων ηγετών όπως του Μάο και του Ντεγκ Ξιαοπίνγκ.
Αμεση συνέπεια όλων αυτών το ότι θα είναι σχεδόν απίθανο να αμφισβητηθεί ο Σι Τζινπινγκ, τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πόσο μάλλον και πέρα από αυτό. Η δεύτερη πενταετής θητεία είναι εξασφαλισμένη άνευ συγκλονιστικού απροόπτου.
Από τώρα υπάρχουν πάντως ψίθυροι ότι ο Σι θα επιδίωκε να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της χώρας και πέρα από το 2022, όταν και πρέπει να αποχωρήσει. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο του επ’ αόριστο προέδρου Σι δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό γιατί θα υπονόμευε τη θέση του κόμματος στο μάτια των πολιτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News