Συζητώντας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου να μη σκεφτόμαστε απρόσωπες διατάξεις, αλλά τις ζωές ανθρώπων που τους αφορούν, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. «Η αλλαγή φύλου δεν είναι χόμπι, είναι περιπέτεια με πολύ πόνο» τόνισε στην ομιλία του.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς έκανε ειδική αναφορά στη στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΔΗΣΥ) έναντι της νομοθετικής πρότασης, λέγοντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να κάνουν πίσω και να γίνουν «αυτό που πάντα απεχθανόμαστε» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δηλαδή «πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
«Οταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον και αυτό που λέει η συνείδησή μας. Ας κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας, ας νομοθετήσουμε. Χωρίς φόβο. Χωρίς να κρυβόμαστε. Και χωρίς το βλέμμα στην κάλπη», ανέφερε με νόημα για να προσθέσει ότι η νέα προοδευτική παράταξη που δημιουργείται αυτές τις μέρες δε θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στα δικαιώματα.
Κατά την ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης μετέφερε τη δική του εμπειρία όταν ως δημοσιογράφος είχε κάνει μια εκπομπή για το θέμα της αλλαγής φύλου, με τίτλο «Η Αγγελική που έγινε Άγγελος», κατά την οποία όπως είπε, γνώρισε έναν άνθρωπο που «ήταν γυναίκα, όσο ήταν και άντρας».
«Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια πολύ γλυκιά λέξη για τους ανθρώπους αυτούς, “ερμαφρόδιτος”, όμως η ζωή δεν είναι τόσο ποιητική», είπε και αναφέρθηκε και πάλι στη γνωριμία του με τον Αγγελο και την οικογένειά του: «Παρακολούθησα τη ζωή του Άγγελου, με την οικογένειά του στην Δραπετσώνα. Η εξομολόγηση όλων των δικών του ήταν πως “πριν τον Άγγελο δεν ξέραμε”».
Προφανώς πρόκειται για μειοψηφίες, είπε, «ίσως και μειοψηφίες μέσα στις μειοψηφίες, αλλά να θυμηθούμε ότι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών».
Ο κ. Θεοδωράκης καυτηρίασε παράλληλα και τη στάση «ορισμένων ιεραρχών», οι οποίοι, όπως είπε, «εκθειάζουν την Χρυσή Αυγή και επιτίθενται στους πολιτικούς για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας». «Για μένα όμως», τόνισε, «τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών.Το κέντρο είναι ο άνθρωπος, όχι οι προκαταλήψεις,τα στερεότυπα, ο φόβος».
Απαντώντας, τέλος, σε όσους προβάλλουν ως βασική αιτία της διαφωνίας τους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το όριο ηλικίας (τα 15 έτη), ο επικεφαλής του Ποταμιού διερωτήθηκε: «Μόνο στα ενήλικα άτομα, λένε κάποιοι, αλλά αν αυτή η σύγκρουση των δύο φύλων δεν εμφανίζεται στα 18, τότε γιατί αυτό το παιδί να περάσει το σχολείο έτσι;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News