Ποια είναι η λύση για την Ελλάδα; Σίγουρα μια εθνική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Η οποία όμως θα συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο «δεν βγαίνει» αλλιώς. Σε αυτό συμφώνησαν στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μάλιστα ο τελευταίος δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια πολιτικού περιεχομένου παρέμβαση κάνοντας λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρωπαϊκό προσοανατολισμό, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ένας φιλοευρωπαίος ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανταμοιβή για δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι περισσότερη λιτότητα, τόνισε κατ’ αρχάς ο Τζακ Λιου, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Μυτιληναίος, τάχθηκε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Σε αυτά ο κ. Μυτιληναίος συμπεριέλαβε και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξήγησε ότι η διστακτικότητα που εμφανίζεται σήμερα από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με το ελληνικό χρέος οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η λύση στο πρόβλημα, όπως είπε ο ίδιος, είναι η σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούνται, αδιάφορο με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.
Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζακ Λιου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο η ιδέα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη δημιούργησε αβεβαιότητα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, το Grexit είναι «ένα πείραμα του οποίου δεν θέλουμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα». Είναι θετικό, προσέθεσε, το γεγονός ότι το Grexit φαίνεται να είναι «εκτός», καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη σταθερότητα.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα επανέλαβε την γνωστή αμερικανική θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς της φορολογίας και των επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος πρότεινε την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα αντανακλά τη θέληση των Ελλήνων οι οποίοι επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη και είναι η πλειοψηφία. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μείωση φόρων, μικρότερους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή του fast track για μεγάλες επενδύσεις όπως έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα στοιχεία αυτά, ανέφερε κ Μυτιληναίος, είναι το εύκολο μέρος της συνταγής. «Το δύσκολο είναι το χρέος για το οποίο όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι βιώσιμο». Σημείωσε δε ότι όλες οι άλλες συνταγές και ιδίως αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτυχαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News