Μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς 140 χαρακτήρες; Για πολλούς από τους χρήστες των social media όλα αυτά τα χρόνια, οι 140 χαρακτήρες που επέβαλε το Twitter ήταν το απόλυτο όριο, ένας περιορισμός έκφρασης αλλά και μια γοητευτική άσκηση διαρκείας, να πρέπει να πεις ό,τι θέλεις, να διατυπώσεις απόψεις, ιδέες και συναισθήματα σε λίγες μόλις λέξεις. Ομως φαίνεται ότι ο πληθωρισμός της χρήσης αυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media -ίσως και η καταλυτική επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ που και ως πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί κατά κόρον το Twitter για να σχολιάσει, να αποκαλύψει κυβερνητικά σχέδια ή και να απειλήσει δημοσίως (ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ξέρει)- έκανε τους ιθύνοντες της καλιφορνέζικης εταιρείας να αποφασίσουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά να διπλασιάσουν αυτό το όριο περιεχομένου ενός tweet.
Οπως ανέφεραν ο Guardian και οι New York Times, το Twitter θα ξεκινήσει δοκιμές με μικρές ομάδες χρηστών ανά τον κόσμο, οι οποίοι θα επιλεγούν τυχαία και θα μπορούν να κάνουν σχόλια έως και 280 χαρακτήρες, σε διάφορες γλώσσες. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές πόσες εβδομάδες θα διαρκέσει αυτή η δοκιμαστική περίοδος και αν και πότε θα γίνει καθολικό το όριο των 280 χαρακτήρων.
Can’t fit your Tweet into 140 characters? ?
We’re trying something new with a small group, and increasing the character limit to 280! Excited about the possibilities? Read our blog to find out how it all adds up. ?https://t.co/C6hjsB9nbL
— Twitter (@Twitter) September 26, 2017
Στόχος της εταιρείας είναι να διευκολύνει τους χρήστες στην έκφρασή τους, ώστε να στέλνουν συχνότερα μηνύματα, καθώς επίσης να ενθαρρύνει νέους χρήστες να το χρησιμοποιήσουν· ο ανταγωνισμός με τις άλλες πλατφόρμες, ιδίως το Facebook και το Instagram είναι μεγάλος και έχει αποδειχτεί μια δύσκολη άσκηση για τους μετόχους της Twitter Inc.
Η Twitter Ιnc. ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2006 και έχει φθάσει τους 328 εκατ. χρήστες παγκοσμίως (έναντι περίπου δύο δισ. του Facebook), δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές και στους μετόχους του, επειδή δεν προσελκύει περισσότερους χρήστες. To γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 εμφάνισε ζημιά 116 εκατ. δολαρίων και μηδενική αύξηση χρηστών, ήταν κάτι ανησυχητικά.
Ο Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανήγγειλε την αύξηση του ορίου εξηγώντας ότι εξ αρχής το αυθαίρετο «ταβάνι» των 140 χαρακτήρων είχε επιβληθεί το 2006 ως μια εναλλακτική στο όριο των 160 χαρακτήρων που είχαν τότε τα SMS των κινητών. Οι εποχές έχουν προφανώς αλλάξει. Ποιος (νέος) στέλνει πια SMS;
This is a small change, but a big move for us. 140 was an arbitrary choice based on the 160 character SMS limit. Proud of how thoughtful the team has been in solving a real problem people have when trying to tweet. And at the same time maintaining our brevity, speed, and essence! https://t.co/TuHj51MsTu
— jack (@jack) September 26, 2017
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τόσο απλό, ούτε μια «μικρή αλλαγή» όπως την αποκαλεί ο Τζακ Ντόρσεϊ.
Υπάρχουν οι φλύαροι και όσοι θεωρούσαν δυσάρεστο εξαναγκασμό το όριο, στην εποχή μάλιστα που το facebook σου επιτρέπει να γράψεις ολόκληρη διατριβή. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι η επιτυχία του twitter -έστω στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 όταν όλα ήταν πιο αθώα και δεν είχαν παρέμβει τόσοι σοβαροφανείς πολιτικοί- οφείλεται ακριβώς στη συντομία, την πυκνότητα και την εξυπνάδα του λόγου που επέβαλε το όριο των 140 χαρακτήρων. Τώρα αυτό χάνεται. Αφήστε που με τέτοια άνεση μπορεί τώρα ο Τραμπ να κηρύξει πυρηνικό πόλεμο με ένα tweet…
Γρήγορα άλλωστε δημιουργήθηκε το πρώτο σχετικό hashtag στο Τwitter: Οχι στο 280…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News