Μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ζήτησε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, κατά την 35λεπτη ομιλία της στη Φλωρεντία.
Διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, που υποστήριζαν ότι το Brexit ενδέχεται να έρθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειo θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.
Εξήγησε όμως ότι μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση της χώρας της με την ΕΕ «θα χρειαστεί χρόνο», μέχρι να επικυρωθεί. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε, όπως αναμενόταν από τα διεθνή ΜΜΕ, να υπάρξει μία «μεταβατική περίοδος» δύο ετών, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατόν.
Η Μέι είπε ότι κατά την περίοδο αυτή η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν σε ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια «ομαλή» έξοδος.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε η εκτίμηση-παραδοχή της Μέρκελ ότι η Βρετανία ποτέ δεν αισθάνθηκε απόλυτα άνετα μέσα στους κόλπους της ΕΕ -σ.σ. «Britain has never totally felt at home being in the European Union» ήταν η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε.
Η ίδια τόνισε ότι με το Brexit οι Βρετανοί θέλουν να εκφράσουν την ανάγκη τους για περισσότερο έλεγχο. «Θέλουν περισσότερο άμεσο έλεγχο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους» τόνισε, μεταξύ άλλων.
«Εάν ανοίξουμε το μυαλό μας σε νέες σκέψεις και νέες δυνατότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς μας» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι, εξετάζοντας το μέλλον, βλέπουμε κοινές αξίες και ευκαιρίες κοινές (με την Ευρώπη)».
Προσέθεσε, δε, ότι «τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολλούς είναι ένας συναρπαστικός χρόνος γεμάτος υποσχέσεις, για άλλους η κίνηση αυτή είναι κάτι το ανησυχητικό».
«Η ζωή για εμάς θα είναι διαφορετική. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ και όχι ως τμήμα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει μια νέα οικονομική σχέση και μία νέα σχέση για την ασφάλεια» σημείωσε η Μέι.
Σχετικά με την Ιρλανδία, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σεβαστεί τη συμφωνία του Μπέλφαστ (ή τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) και την Κοινή Περιοχή Ταξιδιών και θα διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία καμία φυσική υποδομή στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους πολίτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μέι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία, ενώ δήλωσε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη ευημερίας για τους πολίτες και στις δύο πλευρές.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020.
Κλείνοντας την «ήπιων τόνων», κατά πολλούς, ομιλία της, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλουμε η ΕΕ να συνεχίσει να είναι δυνατή» και συμπλήρωσε ότι επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Λονδίνου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί. Θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου του 2019. Αλλά η αποχώρηση πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ομαλό και με τάξη» κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News